Fem råd: Sådan passer du på din bolig til nytår

Foto: Unsplash

Året lakker snart mod ende, og det betyder nytårsfest og løjer. Det betyder også, at du som boligejer bør tage dine forholdsregler, så både du og dit hjem kommer sikkert og godt ind i det nye år. Her er Boligsidens bedste råd.

Så er det ved at være tid.

Et årsskifte lurer rundt om hjørnet, og snart er 2022 ikke længere.

Men inden da skal vi tage afsked med året, der gik, med manér og måske et brag af en fest.

Og uanset, om du selv er til fest, fyrværkeri og nytårsløjer eller ej, så er der med stor sandsynlig andre i dit nabolag, som er.

Derfor kan du gøre dig klogt i at sikre din bolig – og dig selv ikke mindst – sådan at hverken du eller dit hjem får skrammer og skader, når årsskiftet står for døren.

Her er Boligsidens fem bedste råd til at gøre din bolig klar til nytår:

Pas på postkassen

En klassisk nytårsspøg er at sprænge postkasser i luften. Det kan selvsagt være ærgerligt at skulle erstatte ens postkasse, men dertil kommer også, at stumperne fra en sprængt postkasse kan fare mange meter væk og volde skade på både forbipasserende og din ejendom.

Derfor lyder et godt råd at fjerne postkassen helt, så den ikke frister ballademagere nytårsaften. Alternativt kan du med fordel stille en skål eller en bakke med vand i bunden af postkassen, så nytårskrudtet får ringere forhold at fyre af i.

Vær obs på bordbomber

Nytårsbordet plejer traditionen tro at blive pyntet med blandt andet bordbomber, stjernekastere, serpentiner og festlige servietter.

Er det tilfældet der, hvor du fejrer det nye års komme, bør du sikre dig, at bordbomberne står på et solidt underlag, så der ikke sættes ild i den øvrige nytårspynt.

Vær i det hele taget opmærksom på levende ild omkring nytårsbordet, så festlighederne ikke spoleres af levende flammer.

Et godt råd til det er blandt andet at have vand stående inden for rækkevidde, så du hurtigt kan reagere, hvis uheldet er ude.

Sæt dine værdier bag lås og slå

Det kan være en god idé at fjerne alle løse genstande som haveredskaber og -møbler, krukker, cykler, dørmåtter, skraldespande, snoren fra flagstangen og lignende fra udendørsarealerne på din ejendom.

Lås dem også gerne inde, så de ikke frister dem, der kommer forbi med nytårsløjer i sinde, eller dem, som har lange fingre.

Det samme gælder brændestablen, som med fordel kan dækkes til af en presenning. Har du en trampolin i haven, bør du også sørge for, at nedfaldene raketter ikke kan sætte ild til stoffet.

Også bilen kan blive udsat for nytårsløjer eller skader fra fyrværkeri, så parkér den gerne i garagen, carporten eller andetsteds, hvor den ikke er i nærheden raketter, fyrværkeri og ballademagere.

Vand dit stråtag  

Nytårskrudt og stråtag er en dårlig kombination, fordi der her kan være stor risiko for fyrværkeribrand.

Er dit stråtag tørt, kan du med fordel vande det for at minimere risikoen for, at det antændes.

Husk desuden af holde afstand til din bolig, hvis du selv ønsker at fyre raketter af – særligt, hvis den har stråtag. Her anbefaledes det, at du er minimum 200 meter væk fra huset og 400 meter, hvis du er i vindens retning.

Hold indbrudstyvene for døren

Jul og nytår er desværre et af de tidspunkter på året, hvor der begås flest indbrud herhjemme.

Så hvis du er bortrejst til nytår eller fejrer begivenheden andetsteds, gør du dig klogt i at tage dine forholdsregler, så indbrudstyvene ikke slår vejen forbi dit hjem.

Boligsiden har tidligere skrevet en række gode råd til, hvordan du holder tyvene for døren, som du kan læse her

Kilder: Forsikring & Pension, If Forsikring, Alm Brand

Find mere om