Andelsbolig: Sælgere dropper ejendomsmægleren

Foto: Boligsiden

I første halvår af 2017 er der blevet solgt andelsboliger gennem landets ejendomsmæglere for 1,1 milliarder kroner. Det er under halvt så meget som i 2014. Årsagen er, at flere vælger at sælge selv.

Markedet for andelsboliger er gloende hedt. Særligt i det centrale København bliver de mest budgetvenlige af slagsen solgt lynhurtigt, og det får sælgerne til at droppe ejendomsmægleren og i stedet satse på at sælge selv. Antallet af andelsboliger, der er solgt via en mægler, er derfor faldet markant hen over de seneste år, viser en opgørelse udarbejdet af Boligsiden.dk.

”I løbet af årets første seks måneder er der handlet for 1,1 milliarder kroner andelsbolig fordelt på 1.686 salgsemner med en ejendomsmægler som mellemmand. Men sammenligner vi med tal fra første halvår i 2014, er der tale om en halvering af den samlede købssum samt et fald i antallet på 140 procent. Det er ganske markant,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Velkendte dynamikker

Hos ejendomsmæglerkæden EDC forholder man sig ganske roligt til udviklingen, da dynamikkerne på andelsboligmarkedet er velkendte.

”Lige præcis den del af markedet er meget konjunkturbestemt forstået på den måde, at vi i gode tider altid har set en stigning i antallet af private salg. Lige nu er der stor efterspørgsel på andelsboliger især i København, hvilket gør, at det er let at sælge, og derfor er det helt forventeligt, at tallene ser ud, som de gør,” siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef hos EDC.

Han pointerer, at mange andelslejligheder i dag bliver solgt gennem ventelister eller netværk, og eftersom det er en af mæglerens opgaver at finde en køber, bliver behovet for en mægler derfor mindre. De boliger, der ender hos en ejendomsmægler er typisk dem, der enten ikke sælger sig selv, for eksempel på grund af en høj andelspris, eller andele uden for hovedstaden.

”Ejendomsmæglerne spiller stadig en rolle på andelsboligområdet ved nybyggeri og rækkehuse i provinsen, hvor priserne ikke er reguleret på samme måde som i den ældre andelsboligmasse i København. Her er prisstrukturerne mere fastlagte, hvilket gør, at der ikke er noget at handle om på prisen. Og når køberne allerede står i kø, så er der kun papirarbejdet tilbage. I de områder hvor andelsboligerne sælges til markedspriser, er behovet for egentligt salgsarbejde mere relevant,” siger Jan Nordmann.

Andelsbolig – summen af salgspriser:

1. halvårAntal solgtSalg i kr.
20144.0592.720.563.095 kr.
20152.8411.841.945.611 kr.
20162.0511.297.770.567 kr.
20171.6861.114.284.228 kr.

(Beløbet dækker over salg af andelsboliger handlet via en ejendomsmægler. Kilde: Boligsiden.dk)