Boligpriser er et spørgsmål om psykologi

Indblik er i denne uge skrevet af Peter Mattsen, direktør i Nykredit Mægler, Nybolig og Estate.

Forleden dag var jeg en tur i det lokale byggemarked for at købe en pakke skruer. Jeg kommer der ikke så tit, vil jeg gerne indrømme, men selvom jeg de fleste af døgnets vågne timer er iklædt jakkesæt og slips, har jeg alligevel en lille handymand gemt et sted inde bag den hvide skjorte.

Som mange boligejere finder jeg stor glæde i at gøre tingene selv. Og som den sønderjyde jeg er, er glæden ved gør-det-selv ekstra stor, fordi jeg sparer udgifterne til en håndværker. Jeg fik dog lidt af et chok, da jeg så priserne på skruerne. Hvordan kan en lille håndfuld oxiderede metalgenstande beløbe sig i over 100 kroner? Det undrer mig og giver mig en følelse af, at alting var meget billigere i gamle dage. Ja, skruerne kostede sikkert kun halvdelen for 20 år siden, da jeg flyttede hjemmefra – men i forhold til hvad?

Den samme følelse ser ud til at gøre sig gældende på boligmarkedet. Godt nok er priserne høje, men faktisk har det aldrig været billigere at bo end nu, blandt andet på grund af den meget lave rente. Alligevel føler flere, at deres boligudgifter er mere tyngende, end de var op til finanskrisen, hvor boligbyrden var tungere end nu, men boligpriserne – i hvert fald i de store byer – lavere.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik mente ni procent i 2017, at boligbyrden var tung. Til sammenligning lød tallet på seks procent i 2007. Når det kommer til de, som mener, at boligudgifterne er noget af en byrde, er andelen nu oppe på 29 procent, mens andelen lå på 21 procent i 2007. Og mens 62 procent i 2017 ikke syntes, at boligbyrden var et problem, var det tal oppe på 73 procent 10 år tidligere.

Et paradoks

Det kan virke lidt paradoksalt, at flere stadig føler boligudgifterne som en byrde, når de nu beviseligt faktisk er lavere, end de nogensinde har været. Der er altså en diskrepans mellem virkeligheden og vores oplevelse af den. Men det er nok ligesom med skruerne. De virker dyre lige nu, men prisen skal ses i en større sammenhæng.

Jeg tror, vi skal se på den helt særlige stemning, der ikke bare var på boligmarkedet i hine glade dage i nullerne, men i hele samfundet. Vi kunne ifølge de største optimister sågar købe hele verden, og man skulle ikke leve op til de samme krav som i dag for at kunne gå fra banken med et lån. Så selvom det er billigere at bo i vores bolig nu, ikke mindst takket være de billige realkreditlån, har nyheden om den historisk lave boligbyrde altså ikke nået os alle.

Jeg noterer mig, at der trods små sæsonudsving generelt er tale om et dynamisk og sundt dansk boligmarked, hvor vi alle sammen har fået mere realistiske forventninger. En bolig tjener først og fremmest et formål, og det er at danne den fysiske ramme om vores tilværelse, en sikker base. Om den så også kan vise sig at blive en investering, er kun en positiv følge. Vi kan altid konsultere en hær af kompetente rådgivere, der kan hjælpe os med at træffe en beslutning på et oplyst grundlag, og det er vi danskere heldigvis rigtig gode til.

I mellemtiden har jeg fået brugt nogle af skruerne i min lejlighed. Og de har været hver en krone værd!