Sommerhuskøb er populært som aldrig før

Indblik er i denne uge skrevet af Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

Påskedagene er traditionelt startskuddet, som sparker gang i sommerhushandlerne ovenpå vinteren. Og interessen for køb af sommerhus er da også større end nogensinde. I 2017 blev der slået rekord for sommerhussalget, hvor der i alt blev skrevet under på 7.800 handler – det er 30 procent mere end i 2016. Vi forventer, at solen fortsat vil skinne på sommerhusmarkedet i 2018, og interessen for at købe vil være stor – dog med betydelige regionale forskelle.

Selvom der er fuld fart på handlerne, så er prisudviklingen på sommerhuse mere afdæmpet med en stigning på 3,5 procent i 2017 i forhold til 2016. Det er særligt det sjællandske sommerhusmarked, der trækker opad, mens prisudviklingen er mere afdæmpet i Jylland.

En væsentlig grund til at sommerhusmarkedet har det bedre på Sjælland end i Jylland er, at prisen på helårsboliger generelt er steget mere på Sjælland, særligt i hovedstadsområdet. Det betyder, at mange boligejere i hovedstadsområdet har fået en større friværdi, og det giver mulighed for at realisere sommerhusdrømmen ved at tage et tillægslån i helårsboligen.

En anden væsentlig årsag er, at der trods det stigende antal sommerhushandler fortsat er et stort udbud af sommerhuse til salg i flere af de største jyske sommerhuskommuner. Det medfører højere liggetider og et marked, der i højere grad er købers frem for sælgers.

Derudover viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Arbejdernes Landsbank, at kort afstand til sommerhuset fra helårsboligen også kan spille ind.

Vi vil ikke køre langt til sommerhuset

Når danskerne vælger sommerhus betyder afstanden til vand, åben natur og skov særlig meget. Men samtidig vil vi gerne have, at sommerhuset ligger tæt på vores helårsbolig. Halvdelen af de adspurgte i vores undersøgelse angiver, at de ikke vil køre mere end 100 kilometer fra deres helårsbolig for at komme til sommerhuset.

Det afspejler sig, som sagt, i aktiviteten på markedet. Ser vi på top fem ud af de ti største sommerhuskommuner, ligger Gribskov, Frederikssund og Halsnæs i toppen på Sjælland med flest solgte sommerhuse ud af det samlede antal sommerhuse i kommunen. I Jylland er det Varde og Ringkøbing-Skjern, der er de mest populære sommerhuskommuner.

For alle tre sjællandske kommuner gælder det, at de ligger tæt på hovedstaden med en køretid på cirka en time fra Københavns centrum. Det gør disse områder til en oplagt mulighed for byboere, der gerne vil have frisk luft og natur i sommermånederne. For de jyske kommuner er køretiden fra Aarhus noget længere, men her trækker naturen til gengæld ved vestkystens klitter og gode muligheder for at leje sommerhuset ud.

Smuk natur og kort køreafstand er populært

(Sæsonjusteret og glidende gennemsnit over fire kvartaler. Kilde: Arbejdernes Landsbank og Realkreditrådet)

Få dobbelt så meget for pengene

Mange foretrækker altså, at sommerhuset ligger i umiddelbar nærhed af deres helårsbolig. Men er man villig til at gå lidt på kompromis med den nære beliggenhed til helårsboligen, så kan der være mange penge at spare. Eksempelvis kan københavnere med trang til sommerhus med fordel se mod Kalundborg kommune. Kalundborg ligger ganske vist cirka 20 minutter længere væk fra København end meget populære Gribskov, men man får til gengæld dobbelt så meget sommerhus for pengene ved at købe i Kalundborg frem for Gribskov.

Det var der også flere, der fik øjnene op for i 2017, da de gennemsnitlige kvadratmeterpriser for sommerhuse steg hele 13 procent i Kalundborg kommune – dog fra et meget lavt udgangspunkt.

Sjælland i front på prisstigningerne

(Sæsonjusteret og glidende gennemsnit over fire kvartaler. Kilde: Arbejdernes Landsbank og Realkreditrådet)

Find mere om