Når arven bliver en byrde

I denne uge er Indblik skrevet af advokat Helle Larsen.

Tænk dig godt om, hvis du er arving, og arvelader, f. eks. dine forældre, havde fast ejendom, der skal sælges af boet.

Ejendomsmarkedet går rigtig godt mange steder, priserne stiger, det er relativt enkelt at finde en køber; men der er stadig områder rundt omkring, hvor det er svært at sælge huse, og der er nogle ejendomme, som ikke bare er belånt til tagryggen, men også langt over.

Som arving i et sådan bo, hvor der er en ejendom, der enten er svær at sælge eller overbelånt, skal man nøje overveje, hvad man skal gøre, og hvornår. Det er vigtigt, at man sørger for, at boet bliver behandlet på en sådan måde, at ingen løber nogen unødvendig risiko, og at man forsøger at få det bedst mulige resultat.

Det første punkt, I som arvinger skal være enige om, er, om huset skal sælges, eller om I ønsker at beholde det – eventuelt sammen. I denne klumme behandler jeg kun den situation, hvor boet skal have ejendommen solgt.

Hvis gælden overstiger en rimelig og realistisk pris for huset, så er der oftest kun en vej, nemlig at anmode om at boet behandles som et bobestyrerbo, fordi en bobestyrer kan sætte ejendommen på tvangsauktion. Find en advokat, der er god til at behandle dødsboer med det samme, så I kan aftale, hvordan I kommer videre.

Næste punkt – vær realistiske med hensyn til prisen. Det er min erfaring, at hvis et dødsbo starter med en alt for høj udbudspris, så ender det ganske ofte med, at boet får meget svært ved at få ejendommen solgt. Få et par salgsoplæg fra lokale mæglere, som kender markedet, før I sætter huset til salg, og vælg en realistisk pris. Tjek f. eks. på boligsiden, hvad ejendomme i området sælges til.

Mens huset er til sat til salg, er I nødt til at finde en måde at holde hus og evt. have på. Få klare aftaler om, hvem der gør hvad, og om der eventuelt skal kompenseres i den forbindelse. Hvis ingen har tid til slå græsset og holde huset præsentabelt, så kan man købe sig til hjælp; men vær opmærksom på omkostningerne ved det.

Mens huset er til salg, skal I også overveje, hvilke relevante omkostninger der skal betales. Hvis der er risiko for, at dødsboet bliver insolvent, er det vigtigt at sørge for at kun de udgifter, der vil blive respekteret i forbindelse med en tvangsauktion, afholdes. Husforsikringen bør altid betales, særligt hvis der er tillægsdækninger som f. eks. stormskade og skjulte rør. Ejendomsskatten kan det også være fornuftigt at få betalt. El, vand og varme bør betales, således at der f. eks. ikke sker frostsprængning af rør.

Hvis der ikke er likviditet i boet til betaling af dette, er det klogeste at kontakte en advokat med forstand på dødsbobehandling og fast ejendom for at få lavet en plan.

Arvinger kan vælge at låne boet pengene til finansieringen, men sørg for at regne ud, om det er realistisk, at der også er penge i boet til at finansiere liggetiden. Hvis der er tvivl, så sørg for at få ordentlig vejledning og rådgivning hos en advokat, der ved noget om det.

Hvis I behandler boet selv, så pas på. Har I ikke fået huset solgt inden 1 år efter dødsdagen, og uden at boet er taget under behandling som bobestyrerbo inden, så kan I komme i den situation, at I står som ejere af et hus sammen. I kan være kommet til at betale regninger, som gør, at I hæfter for al gæld i boet. Så det bedste råd her fra er: sørg for at være realistiske, og søg kvalificeret rådgivning.

Find mere om