Guldgrube gemt i villaer fra 50’erne og 60’erne

I denne uge er indblik skrevet af Kristine Virén, formidlingschef hos Bolius, Boligejernes Videncenter

Har du et hus bygget 1950-1969 er der store chancer for, at det gemmer på en mindre skatkiste af originale detaljer. I Danmark er der mere end 300.000 villaer fra denne periode, som vil være mere værd, hvis ejerne bevarer ting som skifergulve, dørhåndtag og vinduer.

Rigtig mange flår al indmaden ud, når de renoverer deres gamle huse. Men det er en dårlig idé, hvis du ønsker, at dit hus skal bevare sin værdi – og måske endda blive mere værd. Danske BoligArkitekter har for tredje gang uddelt IdéPrisen til en privat bolig, der har lavet en ekstraordinær vellykket ombygning. Dette års vindere har haft særlig fokus på at bevare så mange af husets oprindelige ting som muligt – et valg, mange hussejere kan lære noget af, hvis de ønsker at give deres bolig en merværdi.

Du fjerner husets historie ved at ribbe det for alt med alder. Autenticitet er attraktivt blandt mange købere, når du engang skal sælge dit hus, og du risikerer derfor at gå glip af en potentiel merværdi.

Et hus får en højere værdi, hvis du ikke prøver at omdanne det til noget, det ikke er. Det er en decideret fejlcasting at presse et tungt, sortglaseret tegltag ned over et parcelhus og pudse huset hvidt, bare fordi man altid har drømt om en patriciervilla. En anden typisk, arkitektonisk misforståelse er sprossede vinduer i en bungalow eller et typehus fra 60’erne og 70’erne.

Der er ingen tvivl om, at du i langt højere grad får dine penge igen, hvis du sparer sammen til ordentlige, originale materialer i stedet for at lave billige ad hoc-løsninger. Det giver et mere gennemtænkt udtryk, som giver huset højere værdi. Det kan fx være de samme vinduer i hele huset eller et gennemgående materialevalg.

En opgørelse fra Boligsiden viser, at boliger fra netop 50’erne og 60’erne er de mest efterspurgte hos landets ejendomsmæglere. Er du selv på husjagt, bør du gå efter boliger, hvor der ikke er blevet renoveret for meget og lagt nye badeværelser og trægulve.

Ofte vil man kunne genbruge mange af de oprindelige materialer – materialer, som i nogle tilfælde er af langt bedre kvalitet, end dem man kan købe i byggemarkedet i dag. I huset, der netop har vundet IdéPrisen 2015, åbnede de fx op mod haven med et stort vinduesparti. Murstenene herfra kunne bruges i den nye tilbygning. På den måde er man også med til at skabe en sammenhæng i hele huset og bevare husets sjæl.

10 ting, du bør bevare i et hus fra 50’erne eller 60’erne

  • Skifer eller andre gamle klinker. Der er meget mere spil i gamle skiferfliser end i nyproducerede.
  • Gamle trægulve. De giver atmosfære og stemning og er ofte af en langt bedre håndværksmæssig kvalitet end nye trægulve.
  • Gamle haver med masser af oaser og rum. Måske kan det være en god idé at tage de værste kirkegårdstræer ud, men det er synd at erstatte en masse skønne, gamle træer og buske med en gold mark.
  • De originale lamper. Lamper som fx gamle PH-design og Friis & Moltkes originale rørlamper kan give noget magi til en bolig.
  • Døre af datidens populære træsort, mahogni. Det er især smukt, hvis du bruger moderne, rå materialer som flydebeton og stål op mod det.
  • Mursten. Lad være med at pudse huset op, hvis stenene ellers er pæne. Mange synes, det hele skal ligne hvidpudsede patricervillaer med sort tegl og sortmalet sokkel. Det er en fejl – lad være med at forsøge at få dit typehus til at ligne mere (eller andet), end det er.
  • Dørhåndtag fra det oprindelige byggeri. Du husker måske plastikhåndtagene fra dit barndomshjem, men de vil give dit hus noget særligt, som INGEN nye huse kan hamle op med, nemlig patina og historie.
  • Vær konsekvent og ærlig. Er dit hus lavet med sorte vinduer og grå karme af en arkitekt, bør du bevare de farver. De sorte rammer giver en mere flydende overgang mellem ude og inde, og rummene bliver ofte alt for ferske, hvis alt bare bliver malet hvidt. Skal du skifte vinduer, kan du muligvis finde nogen gamle brugte på genbyg.dk eller jk-genbrugscenter.dk eller få nye specialproduceret i den oprindelige stil.
  • Fremelsk det skæve. Er der et glasmosaikvindue eller et finurligt hjørne, så bevar det. Det giver dit hus kant og personlighed.
  • Den gamle skorsten med åben pejs. Genbrug åbningen ved at bygge en pejseindsats ind i den, og lav et brændedepot omkring den, så du fremhæver pejseområdet.

Kilder: Arkitekt Rasmus Bak, vinder af IdéPrisen 2015 og Danske BoligArkitekter.

Find mere om