Det amerikanske boligmarked er vendt markant opad

Det amerikanske boligmarked er vendt markant opad, af Curt Liliengreen (Boligsiden.dk)
Skrevet af Indblik-forfatter
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   3. september 2013   ·   2 MIN

Denne uge er Indblik i Boligmarkedet skrevet af sekretariatschef, cand. polit. Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter.

Subprimekrisen og den efterfølgende finanskrise startede i USA. Blandt de værst ramte områder var ”solskinsstaterne” Californien, Nevada og Arizona samt Florida. Her er boligpriserne styrtdykket, og antallet af tvangsauktioner nåede astronomiske højder. Men netop her er boligmarkedet  vendt opad igen. Det giver håb om et mere bredt funderet opsving, og det giver også håb om, at boligmarkederne i Europa på et senere tidspunkt kan opleve i det mindste et ekko af, hvad der sker i USA lige nu.

Ingen andre steder end i San Francisco ved den amerikanske stillehavskyst er bevægelserne i boligpriserne mere tydelige. I USA måler man priserne ved det anerkendte Case Shiller indeks. Dette indeks kulminerede i San Francisco i marts 2006 med en indeksværdi på 219,3. Da krisen ramte, raslede indekset ned til lavpunktet på 120,04. Det er et fald på 45%, vel og mærke i nominelle værdier, korrigerer man for inflation er det værre. Herfra er indekset kravlet op igen, og i det sidste års tid er stigningen accelereret.  Det ligger nu på 173,01, en stigning på ikke mindre end 44% siden lavpunktet. Alene i det sidste år er priserne gået op med 24,5%.

San Francisco er speciel, kan man indvende, på grund af den nærliggende Silicon Valley. Priserne inflateres af unge og højtlønnede tilflyttere. I de bedste nabolag er gennemsnitsprisen for et hus over 2 millioner dollars,  11 millioner kr.  Men forklaringen holder ikke, for opsvinget er bredere funderet i Californien, samt i nabostaterne Nevada og Arizona.  Området med den næsthøjeste stigning siden bunden er således Phoenix, Arizona, et af de storbyområder i USA, der er vokset hurtigst de senere år.

Vendingen på det amerikanske boligmarked i 2013, storbyer rangordnet efter prisstigningen siden bunden

Det amerikanske boligmarked er vendt markant opad, af Curt Liliengreen (Boligsiden.dk)

Kilde: S&P Case-Shiller Home Price Indices

På østkysten oplevede storbyer som Boston og New York også dramatiske prisstigninger igennem 2000 – årene. Stigningerne kom over en længere periode, men blev lige så store, som de Vestkysten oplevede. Sammenbruddet i priserne i Boston og New York var mildere, og disse byer oplever derfor nu ikke den dramatiske stigning,  man ser på vestkysten. Faktisk har vestkystbyerne endnu ikke indhentet de indeksværdier, som Boston og New York nåede op på og opretholdt efter ”boblen” brast.  Når priserne ikke stiger i New York i dag, kan man altså ikke sige, at det er et udtryk for nogen lokal krise.

 

Læs mere

2021 blev endnu et år i opsvingets tegn
27. december 2021   ·   4 MIN

Boligmarkedet får større udfordringer i 2022
21. december 2021   ·   3 MIN

Den forheksede hovedstad
13. december 2021   ·   3 MIN

Bliver stigende energipriser tungen på vægtskålen for boligejerne?
6. december 2021   ·   3 MIN

Det københavnske boligmarked er blevet dyrt
29. november 2021   ·   4 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.