Vi vil bo i parcelhus – men der er ikke ret mange til salg

Foto: Boligsiden

På 20 år fra 1960 blev der bygget 450.000 parcelhuse i Danmark, og de er atter populære blandt boligkøberne. Det er bare kun 2,5% af dem, der er til salg.

Siden det traditionelle typehus omkring 1960 holdt sit indtog, og forstæderne til de større byer for alvor begyndte at skyde op, er der bygget godt og vel 600.000 parcelhuse herhjemme.

De første 20 år var byggeboomet enormt, og hvert femte år frem til og med 1979 flyttede 100.000 familier fra små lejligheder i byerne ud til de nyopførte gul- og rødstenshuse med eternittag. Husene var alle omkring 130 – 150m2 i størrelsen og med nyanlagt græsplæne på den 600-800m2 store grund.

Drømmen om eget hus og have blev i de følgende år til realitet for over en million danskere, og i dag bor over to millioner danskere i et traditionelt parcelhus.

Lidt hurtig hovedregning afslører, at der alene i perioden 1960 til 1979 blev opført 450.000 af de moderne parcelhuse. Siden er tempoet dalet en del, men der bliver fortsat opført mange nye parcelhuse.

Nu har Boligsiden.dk lavet en undersøgelse af, hvor mange huse der er opført hvert femte år fra år 1900 og frem til i dag. Tallene sammenligner vi med hvor mange af husene, der så reelt er til salg for tiden.

Kun 2,5% til salg

”Tallene viser, at det kun er lige under 2,5% af husene, som er opført fra 1960 til 1979, der er til salg. Det er helt i tråd med, at boligkøberne – ifølge ejendomsmæglerne – igen går efter et traditionelt parcelhus. For efter en periode med højkonjunktur og ’høj cigarføring’ er danskerne nok blevet mere økonomisk rationelle og satser i større grad på det fornuftige huskøb”, siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.

Påfaldende nok så stiger andelen af huse til salg støt, for hver femårs periode man bevæger sig baglæns. I perioden 1950 – 1954 blev der således opført 50.000 huse, og i dag er 3% af dem til salg. Når det gælder de ældste huse i opgørelsen – dem, der er bygget fra 1900 op til midten af 20erne – så er det over 4% af den samlede masse, der er til salg.

Bevæger man sig omvendt frem i tiden efter 1979, så er mønstret overvejende identisk med perioden i 60erne og 70erne.

Også kun 2,5% af de nye huse til salg

”For hver femårs periode fra 1980 og frem til 1999 er det igen kun omkring 2,5% af de byggede huse i perioden, som står til salg. Det bekræfter antagelsen om, at danskerne vil bo så praktisk og moderne som muligt. De fleste af os vil nok bare gerne have et hjem, hvor vi nok kan hygge os med lidt havearbejde, men ellers bare kan slappe af uden at skulle spekulere for meget over de store vedligeholdes-projekter”, siger Birgit Daetz.

Boligsidens tal viser, at der i perioden 200 – 2004 blev bygget 25.500 parcelhuse, hvoraf 3,5% står til salg. Inden for de seneste fem år er antallet af nybyggede parcelhuse steget til knap 32.000. Af disse står hele 7,5% til salg.
”De nybyggede villaer er på grund af de gode tider igennem de sidste fem-ti år ofte udstyret med ekstra komfort; luksuskøkken, master bedroom med eget toilet, større og flere rum og så videre. Det hæver prisen betragteligt, og danskerne går for tiden efter en mere jævn bolig – uden at de af den grund går på kompromis med den basale kvalitet”, siger Birgit Daetz og slutter:

”Herudover kan der være mange projekter med et større antal huse i en serie, som bygherren endnu ikke har fået solgt.”

Faktum er imidlertid, at typehuset her 50 år efter sin fødsel stadig er den populære dreng i klassen – og i fuld vigør til trods for, at det første rigtig skarpe hjørne nu er rundet.