En god grund

Foto: Boligsiden

Der kan være gode grunde til at købe en byggegrund i stedet for en færdigbygget bolig. Men du skal gøre dit forarbejde grundigt, før du kaster dig ud i at købe en grund, erfarer Boligsiden.dk.

For nogle er det drømmen at bygge sit eget hus. At vælge materialerne selv og indrettet det, som man gerne vil have det. Er det drømmen for dig, skal du have fat i en grund. Du kan enten vælge at rive et eksisterende men udtjent hus ned, eller du kan købe en tom grund og starte fra bunden. Og her skal du være ekstra opmærksom på, at du får en grund, du kan bruge og bliver glad for. Jord er nemlig ikke bare jord.

Sådan vælger du grund

Hvis du vil bygge en helårsbolig, skal du først og fremmest være opmærksom på, at du får købt en helårsgrund og ikke en fritidsgrund. Grunden skal naturligvis ligge i det område, hvor du gerne vil bo, men vær også opmærksom på, om grunden er meget skrå og om den eventuelt ligger i et moseområde. Begge dele kan give dig problemer, når du skal bygge. Det er dyrt at jævne terrænet, og en ustabil jordbund kan være svær eller ligefrem umulig at bygge på. Få eventuelt lavet en jordbundsprøve, så du ved, hvad du køber.

Men selvom du finder en helårsgrund med den perfekte beliggenhed, er der ingen garanti for, at du så kan bygge dit drømmehus der.

Alt det, du ikke må

Der kan være flere ting, der begrænser din brug af grunden, og for at få et overblik, skal du tjekke både lokalplanen, servitutter, fredningsloven og loven om naturbeskyttelse. Disse regulativer kan diktere, hvor på grunden du må bygge, hvor højt og hvor mange kvadratmeter du må bygge og måske endda hvilke materialer, du skal bruge. Er der en fredet bygning på din grund, kan der være krav om, at du ikke må rive den ned men skal vedligeholde den, og i sjældne tilfælde kan naturbeskyttelsesloven sætte ind, hvis din grund ligger tæt på fx skov, strand eller fortidsminder. Så for at undgå skuffelser bør du inden købet sikre dig, at du kan bygge det, du ønsker.

Byggemodnet eller ej

Der grunde, der er byggemodnede, og grunde, der ikke er. De byggemodnede grunde er lige til at gå til. De er målt op af en landmåler og har fået et matrikelnummer. Her er der styr på installationer, afløb, kloakering med videre, så du kan få vand, el ind i huset, og afløbet kan nemt etableres ud af huset.

En byggegrund, der ikke er modnet, kan være et stykke jord, du køber af en landmand. Her skal du være ekstra opmærksom på at tjekke, om du overhovedet må bygge og bo på grunden. Samtidig kan byggemodningen løbe op i et større beløb, så det skal du tage med i overvejelserne, når du planlægger dit byggeprojekt.

Grunde netop nu

Antallet af helårsgrunde, der er udbudt til salg, har været rimelig stabilt de seneste fem år. Der er omkring 4.000 helårsgrunde til salg på Boligsiden.dk, og priserne starter ved 45.000 kroner for en grund i Videbæk.

Læs mere om byggegrunde hos Boligejernes videncenter Bolius

Find mere om