Antallet af andelsboliger til salg hos ejendomsmæglerne er tredoblet på to år. I København er der endda lige mange andelsboliger og ejerlejligheder til salg.
På godt og vel to år er antallet af andelsboliger til salg steget med cirka 300 pct. hos de danske ejendomsmæglere. Netop nu er der over 4.700 andelsboliger at vælge imellem på landsplan, og det er suverænt det højeste tal nogensinde.
Dermed er andelsboligen ’den nye dreng i klassen’ hos ejendomsmæglerne, og det skyldes først og fremmest de relativt nye regler, der tillader andelshavere at belåne deres bolig.
Samtidig har der i midten af årtiet været ganske markante stigninger i den offentlige vurdering, og de to forhold tilsammen har forøget værdien af andelsboligerne ganske betragteligt, så de i dag bliver handlet stort set til samme pris som ejerboliger.
Derfor er de blevet sværere at afsætte gennem de traditionelle kanaler som boligforeningens venteliste og opslag i Brugsen.
”Andelshaverne nærmest står i kø for at sælge gennem ejendomsmæglerne. Andelsboligerne er nemlig kommet op i et prisleje, hvor der skal professionel hjælp til at gennemføre et salg, som sælger kan stille sig tilfreds med. Og det går tilsyneladende også rigtig godt, for alene i København bliver der nu fjernet flere andelsboliger end ejerlejligheder fra internettet”, fastslår Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.
I marts blev der således fjernet 449 københavnske andelsboliger fra salgsvinduerne, mens der samme måned kun ’forsvandt’ 378 ejerlejligheder.
ABF: Maksimumprisen er for høj
Hos ABF, der er interesseorganisation for de private andelsboligforeninger, kan direktør Jan Hansen kun nikke genkendende til den eksplosive stigning i andelsboliger, der bliver udbudt via ejendomsmæglerne.
”Stigningerne i ejendomsvurderingerne i 2004 og 2006 har øget maksimumprisen i andelsforeningerne ganske betragteligt. Og Andelsboligmarkedet følger alt andet lige nu markedet for ejerboliger. Dét marked er gået noget tilbage, og markedet som helhed ligger derfor under maksimumprisen i andelsforeningerne. Derfor bliver det svært at afsætte sin andelsbolig gennem foreningens venteliste, og så går man til en ejendomsmægler”, fastslår Jan Hansen.
Andelshaverne sætter ifølge ABF’s direktør til salg internt til maksimumprisen, hvor de ofte ikke får solgt. Hos ejendomsmægleren får de så at vide, at prisen ikke er realistisk, og at den skal ned, hvis man skal af med sin andelsbolig.
Vender tilbage til ventelisten
”Mange sælgere kommer faktisk tilbage til ventelisterne og får solgt derigennem, selv om deres bolig også er til salg via en mægler. Det fortæller, at foreningens maksimumpris er for høj i forhold til markedet”, siger Jan Hansen.
Sælgerne forstår altså budskabet hos mæglerne: Andelsboligforeningens maksimumpris skal ned på markedsniveau. Så kan det såmænd også lade sig gøre at sælge på ventelisten.
Alligevel valfarter andelsbolighaverne altså til landets ejendomsmæglere, og ser man alene på Københavns Kommune, er udbuddet af ejerlejligheder identisk med udbuddet af andelsboliger.
Nu ligger langt de fleste andelsboliger i hovedstaden, så sammenligningen er ikke måske helt rimelig; alligevel skal det med, at der på landsplan er knap dobbelt så mange ejerlejligheder som andelsboliger til salg.
De københavnske købere har derfor rigtig gode muligheder for at vælge mellem ejer- og andelsboliger.