Tjek tallene lokalt: Hussalget er væsentlig lavere end i tiden før corona

Foto: Boligsiden

Boligsidens nye handelstal viser et kraftigt dalende salg af villaer og rækkehuse sammenlignet med gennemsnittet for samme måned i årene 2015-2019. Kun i 10 kommuner har der været tale om et svagt et stigende salg. Se udviklingen lokalt her.

Efter et par turbulente år, hvor huse har været en særdeles eftertragtet vare, er der nu omvendt faldet ro på boligmarkedet.

Særligt i de seneste måneder er der sket et betydeligt fald i handelsaktiviteten for villaer og rækkehuse, og Boligsidens nye handelstal viser et fald i antal solgte huse på 19 procent alene fra september til oktober måned i år.

”Boligkøbere og sælgere skal finde hinanden på ny efter nogle år, hvor handlerne har haft rigtig meget fart på. Lysten til at købe og sælge bolig er der stadig, men handlerne sker i et andet tempo og i et helt andet marked, end det var tilfældet for blot et halvt år siden,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Stigende renter, inflation og øgede energiomkostninger betyder, at køberne løbende må justere deres budget, ligesom flere købere nødvendigvis skal have solgt deres egen bolig, før de kan købe en ny. Og med den hastighed, som tingene har ændret sig i på boligmarkedet i den seneste tid, kan der meget vel ske ændringer i købernes lånemuligheder i den mellemliggende periode.”

Salget falder mest i hovedstadsområdet

Sammenligner vi de nye handelstal for oktober med gennemsnittet for samme måned i årene 2015-2019, som var den seneste stabile periode, inden corona satte blus under boligmarkedet, viser det sig, at det især er i kommunerne omkring hovedstaden, at salget af huse er faldet mest.

I Solrød Kommune blev der eksempelvis i gennemsnit solgt 35 huse i oktober i 2015-2019, hvorimod der i oktober 2022 er solgt 6 huse. Det svarer til et fald på 83 procent.

Kigger vi videre ned på listen over kommuner med det største procentvise fald i salget sammenlignet med gennemsnittet for tidligere år, er det kommuner som Allerød, Tårnby, Gentofte, Dragør og Egedal, der tegner sig for de største fald.

”Når der sker ændringer på boligmarkedet, udspringer det meget ofte i hovedstaden og områderne deromkring. Det hænger grundlæggende sammen med, at hovedstaden er et attraktivt område at købe bolig i,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Når vilkårene for boligkøb bliver gunstige i form af eksempelvis et lavt renteniveau, søger mange købere til de eftertragtede områder omkring hovedstaden, hvilket får salget og priserne til at stige på kort tid. Når vilkårene for et boligkøb omvendt bliver mindre gunstige, som vi har set det i den seneste tid, er det også i disse områder, vi ser de første fald, fordi færre kan købe til de høje priser, og efterspørgslen derfor falder,” siger Birgit Daetz.

Flere forklaringer på det faldende salg

Når det er sagt, er det dalende salg dog aktuelt en tendens, der gør sig gældende over hele landet, når vi igen sammenligner det nuværende hussalg med gennemsnittet for tidligere år.

”Det hører selvfølgelig også med til perspektivet, at når vi kommer fra en periode, hvor salget er steget så meget, som det gjorde under corona, vil det være naturligt, at det bliver fulgt op af en periode med et dalende salg. For der er rigtig mange købere, der har fået opfyldt deres boligbehov i løbet af de seneste år,” lyder det fra Birgit Daetz.

”Når det er sagt, så er det aktuelle salg af huse mange steder markant lavere end gennemsnittet for tidligere år, og derfor kan den dalende efterspørgslen ikke kun forklares ved, at mange har fået opfyldt boligbehovet i de seneste år. Det hænger i høj grad også sammen med, at købernes økonomi er udfordret som konsekvens af stigende renter, høj inflation og dyre varmeregninger,” tilføjer Birgit Daetz.

Herunder kan du undersøge udviklingen i hussalget i alle landets kommuner. Hvis du fører musen henover hver kommune får du vist tallet for ændringen i handelsaktivitet i den konkrete kommune.