72 kvadratmeter andelsbolig koster i gennemsnit 370.000 kr. plus den månedlige boligafgift. En tilsvarende ejerlejlighed skal koste cirka 1,1 mio. kr., men så er der ikke ret mange boliger at vælge imellem.
Andelsboliger er kommet i høj kurs. Især i København og de tre andre danske storbyer er der mange boliger, der venter på en ny ejermand. Lige nu er der landet over knap 4.500 andelsboliger til salg hos ejendomsmæglerne, et tal, der bare stiger og stiger.
Noget tyder endvidere på, at man kan gøre en rigtig god handel, hvis man holder øjne og ører åbne. Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at der alene i år er solgt 160 andelsboliger til en pris på højest 500.000 kroner.
Den gennemsnitlige andelsbolig i den nævnte klasse koster 370.000 kroner for andelsbeviset, mens den månedlige boligafgift beløber sig til 4.600 kroner. Så får man i gennemsnit en bolig på 72 kvm.
Men hvor meget ejerlejlighed kan man få for det, som den ovennævnte andelsbolig koster – altså når man regner boligafgiften og prisen for andelsbeviset om til hvor meget, man kan låne i bank og realkreditinstitut?
Boligsiden har i den forbindelse rundet Forbrugerrådet. På rådets hjemmeside, www.taenk.dk, kan man i en såkaldt ’Andelsberegner’ indtaste størrelsen, andelsprisen og den månedlige ydelse og regne sig frem til, hvad en tilsvarende ejerlejlighed vil koste.
Ikke realistisk i København
”Det skal selvsagt nok tages med et gran salt, men en hurtig beregning viser, at man skal betale en kontantpris på omkring 1,1 millioner kroner for at få en ejerlejlighed på 72 kvadratmeter. Men den pris er naturligvis slet ikke realistisk i for eksempel København”, fortæller kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.
En hurtig søgning på Boligsiden.dk viser da også, at der i hele Danmark kun er cirka 250 ejerlejligheder til salg til en pris på 1,1 mio. kr. Og der er ingen til salg i København by. Til sammenligning er der på landsplan i øjeblikket omkring 1.900 andelsboliger til en maksimumpris af en halv million kroner at vælge imellem. Altså mere end seks gange så mange som der er ejerlejligheder.
”Nu er markedet for andelsboliger naturligvis en anelse broget: for det første, fordi man skal se på størrelsen af den månedlige boligafgift sammenholdt med prisen for andelsbeviset; for det andet, fordi man ikke kan optage realkreditlån til at finansiere andelsbeviset, men er henvist til en bank; og for det tredje, fordi man ikke af en salgsopstilling kan se, hvordan andelsboligforeningens lån er prioriteret – med andre ord ved man ikke, om der ligger udgiftsforhøjelser og venter som følge af for eksempel afdragsfrie lån, hvor afdragsfriheden udløber om få år”, forklarer Birgit Daetz.
Dyrere banklån trykker prisen
Sætter man sig derimod grundigt ind i alle økonomiske forhold, inden man handler, er der imidlertid ofte mulighed for at gøre et rigtig godt køb.
”Ejendomsmægleren ligger inde med de økonomiske nøgletal for foreningen, så allerede her kan man forvisse sig om foreningens økonomi. Og netop fordi man ikke kan optage realkreditlån, men må nøjes med de lidt dyrere banklån, er priserne på andelsboliger omregnet ofte også lavere”, siger Birgit Daetz og slutter:
”Køberne har også opdaget de attraktive andelsboliger, hvoraf langt de fleste ligger i København. Flere mæglere melder også om stigende priser – op til 20 pct. i det seneste års tid – så hvis man går og overvejer et andelskøb, skal man nok ikke vente i månedsvis.”
Der er netop nu 4.500 andelsboliger til salg i Danmark. Tallet for ejerlejlighederne er 8.500. Det er især i København, der er noget at komme efter; her er der knap 1.800 andelsboliger til salg, kun 200 færre end udbuddet af ejerlejligheder.
Prøv Forbrugerrådets andelsberegner.