Forældrekøb kan være billigere end kollegieværelse

Foto: Boligsiden

I stedet for at bo på kollegium kan to studerende nemt bo billigere i en forældrekøbt ejerlejlighed. Det viser tal fra www.boligsiden.dk.

Det er sjovt og inspirerende at bo på kollegium – hvis man da er så heldig og kan få et kollegieværelse. Kan man ikke det, må man kigge på alternativerne, og her er det værd at overveje et forældrekøb af en ejerlejlighed til sit studerende barn. Og kan man få en studiekammerat at dele huslejen med, så er det faktisk i rigtig mange tilfælde billigere at bo i en mindre ejerlejlighed frem for at bo på kollegium. Det fremgår af tal fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk.

Koster kun godt 4.000 kr. om måneden

Det er nemlig ikke ualmindeligt, at man skal slippe op imod 3.000 kroner om måneden for et kollegieværelse, mens man ifølge tallene fra Boligsiden kan købe en ejerlejlighed på mellem 40 og 60 kvadratmeter for en månedlig nettoydelse på lige over 4.000 kroner.

“Hvis man som forældre vælger at købe en mindre ejerlejlighed og leje den ud til sit studiesøgende barn samt en ven eller veninde, kan de unge mennesker snildt spare en pæn slat på huslejen i forhold til prisen for et kollegieværelse”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

277 små ejerlejligheder til salg i universitetsbyer

Opgørelsen fra Boligsiden viser, at der for tiden er knap 280 ejerlejligheder til salg i de fire store universitetsbyer København, Aarhus, Aalborg og Odense. De koster gennemsnitligt fra godt 4.100 til 4.300 kroner om måneden i nettoydelse.

“Lejlighederne i universitetsbyerne er i gennemsnit på 40 til 60 kvadratemeter og er udbudt til priser i omegnen af 700.000 kroner i gennemsnit”, fortæller Birgit Daetz fra www.boligsiden.dk.

Hvis man vælger et forældrekøb, er der samtidig visse skattefordele at opnå, når man lejer lejligheden ud til sit barn og en eventuel studiekammerat. Man kan vælge mellem tre skatteformer, som du kan læse mere om på SKAT’s hjemmeside.

Ligeledes er der andre fordele for de unge, der bor til leje i boligen – de kan nemlig ofte opnå boligstøtte fra det offentlige.

“Der kan være masser af fordele ved at købe en ejerlejlighed og leje den ud til sit barn og en studiekammerat, men man skal nok ikke gøre det, hvis man regner med, at investeringen også skal give et stort afkast. Almindeligvis køber man jo nok lejligheden for en kortere årrække, hvor priserne ikke når at stige tilstrækkeligt til at sikre et større afkast. Så man skal gøre det, fordi det er en god løsning for barnet, og fordi det kan give en lille fordel rent skattemæssigt”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om