”Der er igen tid til at tænke sig om på boligmarkedet, og det er sundt”

Foto: Boligsiden

Boligmarkedet har gennemgået en markant forandring på ganske kort tid, men hvordan står det egentlig til med bolighandlen i Danmark? Det spørgsmål har Boligsiden stillet flere ejendomsmæglere, og der er flere lyspunkter, som kan varme i et ellers koldt forår. Vi begynder hos Home i Smørum.

Mange kan nikke genkendende til drømmen, og rigtig mange har realiseret den igennem de seneste år.

Drømmen om egen bolig, hvor der er plads og frie rammer til hverdagens trummerum såvel som de markante begivenheder i livet.

Men i løbet af andet halvår 2022 blev mange boligdrømme pludselig sat på standby i takt med, at stigende renter, galoperende inflation og generelt øgede leveomkostninger blev en økonomisk stopklods.

Ovenpå en periode med glohedt boligsalg blev der med andre ord lagt is på boligmarkedet. Men noget tyder på, at der i takt med forårets komme også er en optøning af boligmarkedet på vej.

Det er et billede, som ejendomsmægler Mike Corbin fra Home i Smørum kan genkende.

”I offentligheden bliver der på mange måder tegnet et billede af et boligmarked i forfald, men det er ikke sådan, vi oplever boligmarkedet netop nu. Det er klart, at vi er et helt andet sted, end vi var i 2021. Vi er ved at nærme os et nyt normal-niveau, og det er i virkeligheden rigtig sundt. For det giver tid til mere overvejelse og eftertænksomhed, som er nødvendigt, når man laver en af de største investeringer i sit liv,” siger Mike Corbin.

Mike Corbin er partner og salgschef i Home Smørum. Privatfoto.

Opsparet behov for boligkøb

Vender vi et øjeblik tilbage til statistikken, viser Boligsidens seneste tal, at imens salgspriserne faldt kraftigt igennem andet halvår 2022, er der faldet mere ro på prisudviklingen i begyndelsen af 2023.

Samtidig er der også sket en stigning i antal solgte boliger på 22 procent fra januar til februar, og ifølge Boligsidens foreløbige ugetal, ligger salget i marts på et niveau, der matcher gennemsnittet for den tilsvarende periode i årene 2015-2019.

Det er der især én forklaring på, mener Mike Corbin.

”I andet halvår 2022, hvor usikkerheden for alvor meldte sig, havde vi et meget lavt antal bolighandler. Ikke fordi folk ikke havde behov for at skifte bolig, men fordi rigtig mange valgte at se tiden an. På den måde er der nu et stort, opsparet behov, som boligkøberne begynder at realisere,” forklarer Mike Corbin og tilføjer:

”Uanset hvilken krise, vi løber ind i, vil nogle mennesker altid have et behov for at finde en ny bolig. Enten fordi familien bliver større, og pladsen i den nuværende bolig bliver for trang, eller fordi familier vokser sig mindre i takt med, at børnene flyver fra reden. Eller hvis et nyt job melder sig i en anden landsdel. Og så længe køberne vurderer, at en bolig er rigtig prissat i det aktuelle marked, er de også villige til at købe.”

Nye krav til sælgere og købere

Det stiller krav til ejendomsmæglerne og sælgerne. Og det er netop den situation, som i modsætning til de seneste år, igen har meldt sig på boligmarkedet, mener Mike Corbin.

”Bagsiden af medaljen under corona var, at det lave udbud og den ekstremt store efterspørgsel skabte en situation, hvor der stod folk i kø til fremvisningerne, og hvor køberne i mange tilfælde skulle tage stilling til, om de ville købe boligen eller ej allerede ved første øjekast, for ellers var der en anden køber i rækken,” fortæller Mike Corbin og tilføjer:

”I dag har vi en anden situation, som er meget mere lig det marked, vi kendte inden corona, og det er ganske fornuftigt. Det giver køberne mulighed for at tænke sig om og få den grundige gennemgang af boligen, som de ønsker og har brug for. Det stiller også krav til os ejendomsmæglere.”

”Vi har ikke travlt på samme måde som under corona, hvor det kun handlede om at ekspedere boliger under disken. Nu har vi travlt med at tage de grundige snakke med sælger om den rigtige prissætning og kursgevinster, ligesom vi har tid til snakken med køberne om driftsudgifter, varmepumper og tilstandsrapporter og alle nuancerne, som er gældende for hver enkelt bolig. Det er nu, vi sætter vores faglighed i spil.”

”Vi nærmer os en ny normal”

På mange måder viser boligmarkedet tegn på at være på vej ind i en ny fase ovenpå en yderst hektisk periode. Og processen med de aktuelle forandringer kan skabe forvirring blandt såvel boligkøbere og boligsælgere.

For hvordan skal man agere i en situation, hvor ingen kender fremtiden?

”Jeg tror, der er lige så mange meninger om fremtiden, som vi er mennesker, og er der noget, de seneste år har vist os, er det vel netop, at det er svært at spå om fremtiden. Det, vi kan forholde os til, er, at der er sket et skifte, og sælgerne skal have den forståelse af, at prisniveauet er et andet i dag end for et år siden,” siger Mike Corbin og tilføjer:

”Til gengæld kræver det også en forståelse hos køberne om, at selvom priserne falder, så betyder de øgede renteudgifter, at det i mange tilfælde er dyrere at købe den samme bolig i dag. Så selvom priserne kommer længere ned, kræver det stadig ofte nogle kompromiser, hvis boligdrømmen skal realiseres.”

Mæglerens gode råd til købere og sælgere:

Tag dig tid til dit boligkøb eller boligsalg
”Det kan godt være, at man som sælger nu kommer til at sælge sin bolig til en lavere pris end for et år siden, men til gengæld kan der i mange tilfælde være en kursgevinst ved indfrielse af de eksisterende lån, som gør, at det alligevel ender med at være en rigtig god handel for sælgeren,” siger Mike Corbin.

”For køberne handler det i høj grad om at mærke ordentligt efter, om den konkrete bolig lever op til familiens praktiske behov til plads, udseende, tid til vedligehold, energieffektivitet og så videre, og ikke mindst får undersøgt alle forhold, så man er tryg i sin handel,” siger Mike Corbin og tilføjer:

”For langt de fleste er et boligkøb en langsigtet investering, så hvis man når dertil, hvor de fleste behov er opfyldt i en udvalgt bolig, handler det i høj grad om at gøre op med sig selv, om eksempelvis 100.000 kroner fra eller til er afgørende for, at handlen kommer i hus nu, eller om man vil fortsætte jagten. Selvfølgelig sagt under den forudsætning, at der er plads i ens budget. Men for mig at se handler det om at se på det samlede billede og ikke kun prisen.”
Gør dig umage
Det handler ifølge mægleren altså om at udnytte den ekstra tid, som situationen på boligmarkedet tilbyder netop nu. Og så samtidig at gøre sig umage.

”Mit råd til sælgerne er egentlig altid ganske simpelt, nemlig at de gør sig umage. Det kan sjældent betale sig at sætte et nyt Ikea-køkken ind eller lave andre store ombygninger, som køberne måske alligevel ikke bryder sig om. Det handler mere om, at man kigger på sin bolig med køberens øjne og gør sig umage med at få ryddet op, udbedret de småskrammer, der opstår med tiden, og præsenterer boligen, så man som gæst og køber føler sig hjemme,” fortæller Mike Corbin og tilføjer:

”I en usikker verden er det præcis det, der er med til at afgøre, om køberne slår til eller ej. Boligkøbet handler i høj grad om følelser, og træder man ind i en bolig, hvor man føler sig hjemme, og hvor man kan se sig selv, virker det langt stærkere, end om huset er 100.000 kroner dyrere eller billigere end huset længere nede ad gaden.”
Find mere om