Coronavirus har ramt Danmark: Sådan påvirker det boligmarkedet

Den aktuelle sundhedskrise sætter også sine spor på boligmarkedet. Foto: Boligsiden.

Store dele af det danske samfund er lukket ned, efter hundredvis af danskere er testet positive for smitte med Coronavirus. Se her, hvilken betydning det har for boligmarkedet.

Samfundet har på ganske få dage ændret karakter. I forsøget på at inddæmme smitten med Coronavirus er den private bolig også blevet en arbejdsplads for mange danskere, og mange holder sig indendørs.

Den ekstraordinære situation sætter selvfølgelig også sine spor på boligmarkedet.

”Når Danmark lukker ned, og alle danskere så vidt muligt holder sig indenfor, går aktiviteten på boligmarkedet selvsagt også ned i tempo. Det betyder dog ikke, at der ikke stadig sælges og købes boliger i Danmark,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”På boligmarkedet tages de nødvendige forbehold for at efterleve myndighedernes anbefalinger. Flere af de danske ejendomsmæglere har derfor valgt at begrænse de fysiske møder og i stedet foretage vurderinger af boliger og fremvisninger af boliger via videoopkald. Nogle afholder fortsat åbent hus, men mange steder med tilmeldingskrav og ekstra fokus på den nødvendige hygiejne.”

Opgaverne skal løses i en svær tid

Eksempelvis skriver ejendomsmæglerkæden Nybolig på deres hjemmeside:

”Selvom en bolighandel er vigtig, er det afgørende, at vi fokuserer alle kræfter på at undgå, at smitten spredes, og derfor opfordrer vi alle til at udvise tålmodighed, hvis de er midt i en bolighandel. Det er i den grad for også for at beskytte vores kunder, at vi er ekstra påpasselige nu. Det handler om at passe på hinanden,” siger Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig, som er en af de mæglerkæder, der har valgt at begrænse de fysiske møder og tage digitale værktøjer i brug.

Det samme gælder for mæglerkæden Home. Her er de fysiske butikker bemandet på skift, og de digitale værktøjer opprioriteres i en tid, som den administrerende direktør for kæden kalder for en kritisk situation. Men samtidig er det vigtigt, at markedet ikke går helt i stå, fortæller han.

”Vi tager situationen meget alvorligt, og vi har et stort ansvar, når vi møder vores kunder i private omgivelser eller i butikken. Heldigvis er vi få mennesker samlet ad gangen, ” siger Uffe Drejer i et nyhedsopslag på kædens hjemmeside og tilføjer:

“Det er en stor beslutning at sælge boligen, og der er ofte store begivenheder bag, så vi har også en stærk forpligtelse til at hjælpe og løse opgaven, selv om det er en svær tid.”

Befinder du dig midt i et boligkøb eller et boligsalg kan du orientere dig om de nærmere retningslinjer på hver enkelt ejendomsmæglers hjemmeside eller ved at ringe til den enkelte ejendomsmægler.

Betydning for boligmarkedet generelt

Hjulene bliver dermed holdt i gang på boligmarkedet. Men spørgsmålet er, hvor højt et tempo de kan køre i under den aktuelle sundhedskrise.

Mange økonomer spår allerede nu, at den delvise nedlukning af Danmark vil få konsekvenser for samfundsøkonomien, og det vil efter al sandsynlighed også smitte af på boligmarkedet i større eller mindre grad.

”Den lave rente har været en af de primære årsager til det opsving, vi har set på boligmarkedet igennem den seneste tid. I en krise som denne vil renterne formentlig fortsat være lave, men når ejendomsmæglerne tvinges til færre fremvisninger, og der efter al sandsynlighed vil være færre boligkøbere ude på markedet at fremvise til, vil det af gode grunde blive sværere at sælge boliger,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Så trods de lave renter, vil det formentlig give et dyk i handelsaktiviteten på boligmarkedet. Spørgsmålet er så, hvor længe krisen vil vare. Og aktuelt er det meget svært at spå om, hvilke scenarier, der bliver til virkelighed.”

Flere økonomer peger på, at den umiddelbare tilbageholdenhed blandt boligkøberne kan afløses af fornyet købelyst på den anden side af krisen, og at det tabte dermed kan indhentes, hvis krisen vel at mærke bliver kort.