Sommerhuspriserne stiger i hele landet

Foto: Boligsiden

Det er blevet dyrere at købe sommerhus i Danmark. Fra maj til juni steg priserne i samtlige af landets regioner, og på landsplan lyder den samlede stigning på 3,9 procent. Det viser nye nøgletal fra Boligsidens Markedsindeks.

Danskerne skal have flere penge op af lommen, når de køber sommerhus. I juni måned var gennemsnitsprisen for en enkelt kvadratmeter sommerhus knap 15.200 kroner, hvilket er 3,9 procent mere end i maj. Og tendensen er landsdækkende.

”Vi ser prisstigninger i samtlige af landets regioner på mellem tre og 5,3 procent. Siden sidste år er salgspriserne steget 2,3 procent på landsplan, og i Region Sjælland kan man tale om et decideret prishop, da stigningen lyder på hele 7,5 procent,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Konsekvens af eksplosivt salg

Hun ser de stigende priser som en naturlig følge af det eksplosive sommerhussalg i maj måned, der fulgte i kølvandet på den hævede grænse for realkreditlån på sommerhuskøb. Salgstallene nåede ikke kun nye højder for en enkelt måned, men der sås også en markant stigning på 40 procent i forhold til samme periode året før.

”De nye regler har gjort det billigere at låne penge til et sommerhuskøb, og det betyder, at gruppen af potentielle købere vokser. Samtidig har mange, der måske allerede gik med købstanker, pludselig råd til at byde mere i en sommerhushandel end tidligere. Det vil, i kombination med det overvældende salg i maj og en generel øget efterspørgsel i juni måned, alt andet lige få priserne til at stige,” siger Birgit Daetz.

Større konkurrence på markedet

Den massive interesse for sommerhuskøb har ikke kun gjort konkurrencen mere intens i forhold til, hvem der kan byde højest. Salgstiden er også faldet, og det betyder, at køberne skal slå til langt hurtigere end tidligere.

”Salgstiden er faldet 6,8 procent i forhold til maj måned, hvor den faldt tilsvarende fra måneden før. Det betyder altså, at der er tale om et fald fra et i forvejen lavt niveau. Og særligt i Region Hovedstaden, der dækker nogle af landets mest populære sommerhusområder langs den nordsjællandske kyst, er salgstiden i bund. Niveauet ligger nu på 179 dage, som er den absolut korteste salgstid for regionen siden Boligsiden.dk begyndte at måle i 2010,” siger Birgit Daetz.

Region Hovedstaden er desuden det område i Danmark, hvor nedslaget faldt mest fra maj til juni. Den gennemsnitlige rabat på sommerhushandlerne oplevede et fald på 6,1 procent. Og ser man på udviklingen siden sidste år, er der tale om kraftige fald i hele landet. Nedslaget er således 12,7 procent lavere på landsplan sammenlignet med juni måned sidste år.

“2017 har indtil videre været sommerhusenes år på boligmarkedet. Allerede inden Folketingets realkreditændring trådte i kraft 1. maj, så vi et sommerhusmarked på vej op. Med regelændringen har salget nu fået et boost, og selvom der traditionelt bliver solgt flest sommerhuse i årets sjette måned, kan vi godt regne med pæne salgstal i juli,” siger Birgit Daetz.

Salgspriser for fritidsboliger juni 2017:

GN.SNITSPRIS PR. KVMÆNDRING PR. MÅNEDÆNDRING PR. ÅR
Hele landet15.188 kr.3,9 %2,3 %
Region Hovedstaden19.062 kr.3 %2,9 %
Region Midtjylland14.857 kr.4,3 %-2,1 %
Region Nordjylland13.123 kr.4,6 %0,5 %
Region Sjælland13.697 kr.3,2 %7,5 %
Region Syddanmark16.324 kr.5,3 %-0,7 %

(Kilde: Boligsidens Markedsindeks)

Øvrige nøgletal – Boligsidens Markedsindeks juni 2017:

  • Den gennemsnitlige salgstid på ejerlejligheder lå i juni på 100 dage. Region Hovedstaden har den korteste på 61 dage, mens Region Syddanmark ligger i den anden ende af spektret med 155 dage.
  • Priserne på både huse og ejerlejligheder steg fra maj til juni med henholdsvis 1,2 procent og 0,9 procent, således at de i juni lå på 13.407 kroner og 25.398 kroner pr. kvadratmeter. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på ejerlejligheder i Region Hovedstaden er steget 9,2 procent det seneste år.
  • Nedslaget på solgte boliger i juni lå på niveauer under 500 kroner pr. kvadratmeter for både huse og ejerlejligheder. Siden samme tidspunkt sidste år er nedslaget faldet 5,5 procent for huse og 4,1 procent for ejerlejligheder.

Her kan du se salgspriser på sommerhuse i samtlige af landets kommuner.