Stigende antal hushandler i yderområderne

Foto: Boligsiden

Antallet af bolighandler ligger højt i årets første kvartal, hvor især yderområderne er med til at hæve gennemsnittet, viser nyeste opgørelse fra Boligsiden.dk. Alligevel kan salget på landsplan ikke matche sidste års usædvanligt høje niveau.

Med over 9.300 solgte villaer og rækkehuse i årets første kvartal lægger 2016 klar afstand til hussalget i årene 2010-2014. Antallet af solgte huse slår dog ikke sidste års høje niveau, hvor over 10.100 villaer og rækkehuse fik nye ejere i årets første kvartal.

”Hussalget ligger rigtig højt i år, men det blegner naturligvis lidt i lyset af sidste års ekstreme salg. I årets første kvartal er der solgt ca. 2.000 flere villaer og rækkehuse end normalen i årene 2010-2014, så det er kun fordi, at sidste år skilte sig så markant ud, at det ikke syner helt så imponerende i år”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirktør for Boligsiden.dk.

Fortsat flere hushandler i yderområderne

Det er især yderkommunerne, der har oplevet et løft i hussalget i første kvartal i år. Hussalget i Langeland Kommune lå fx 113 procent højere i år end i første kvartal 2015, og andre kommuner følger trop med markant øget salg sammenlignet med sidste år. I Kalundborg er salget af villaer og rækkehuse øget med 59 procent fra første kvartal sidste år til i år, men også i Ikast-Brande, Mariagerfjord, Stevns og Nordfyns kommuner er antallet af hushandler øget med over 30 procent.

Ser man på danmarkskortet, er antallet af handler faldet i og omkring de store byer, mens der har været medvind til Sønderjylland, store dele af Fyn og Nordjylland og ikke mindst Syd- og Vestsjælland.

”Når boligsalget stiger, starter det som regel i de store byer og spreder sig derefter. Nogle af yderområderne ser først nu effekten af den bølge af boligsalg, der spredte sig sidste år. Samtidig har det høje prisniveau i byerne fået mange købere til at løfte blikket og se længere ud af S-togslinjen eller motorvejen, hvor boligerne falder næsten dramatisk i pris, jo længere væk man kommer fra storbyen”, siger Birgit Daetz.

Top 10 kommuner med flest hussalg

Ændring i antal solgte villa/rækkehuse fra 1. kvartal 2015 til 1. kvartal 2016.

  1. Langeland 113%
  2. Kalundborg 59%
  3. Ikast-Brande 36%
  4. Stevns 32%
  5. Mariagerfjord 31%
  6. Nordfyns 30%
  7. Holstebro 22%
  8. Faaborg-Midtfyn 22%
  9. Guldborgsund 21%
  10. Assens 21%

Udvikling i antallet af solgte villa/rækkehuse fra første kvartal 2015 til første kvartal 2016:

Find mere om