Sommerhuse: Pris- og rentefald giver ekstra kvadratmeter

Foto: Boligsiden

Sommerhuspriserne er styrtdykket de seneste år, og siden toppen i 2007 er priserne faldet med 25 pct. Det har fået prisen på et typisk sommerhus på 70 kvadratmeter til at kravle ned under en million, og dermed kan man i dag købe 40 pct. mere sommerhus end i 2007 og have samme finansieringsomkostninger. Det viser nye beregninger fra Boligsiden.dk og Arbejdernes Landsbank.

Et sommerhus på 70 kvadratmeter koster i dag 980.000 kr. Det er 320.000 kr. mindre, end da priserne var på deres højeste i 2007. Men det er ikke kun sommerhuspriserne, der er faldet. Det er renten på de realkreditlån og banklån, man finansierer sommerhuset med, også.

Sammenfaldet af pris- og rentefald har store konsekvenser for udgiften ved at købe og finansiere sommerhus. I dag er udgifterne til at finansiere et sommerhus på 100 kvadratmeter de samme, som de var for 70 kvadratmeter i 2007. Man kan med andre ord købe 40 pct. mere sommerhus i dag end i 2007 og have samme finansieringsomkostninger.

“Sommerhusmarkedet har i den grad været igennem en periode med pristilpasninger, og samtidig er renterne faldet. Denne cocktail betyder, at man i dag har de samme finansieringsomkostninger på et sommerhus på 100 kvadratmeter, som man havde i 2007 på et sommerhus på 70 kvadratmeter. Og det er bare et gennemsnit. I en række sjællandske kommuner er der tale om langt flere kvadratmeter. I Holbæk er det eksempelvis 64 kvadratmeter mere,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør på Boligsiden.dk

“Renten på et 30-årigt fastforrentet boliglån var i 2007 i gennemsnit 5,7 pct., hvor den i dag er under 3,5 pct. Dertil kommer, at renten på banklån også er faldet. Og bankrenten betyder en del for sommerhuse, fordi man kun kan belåne 60 pct. af værdien af et sommerhus med et realkreditlån, hvor det er 80 pct. for almindelige ejerboliger,” siger Lone Kjærgaard, der er cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank.

Sådan har vi regnet: Der er regnet på en fuld finansiering af sommerhuset fordelt på 60 pct. realkreditlån og 40 pct. banklån. Dog er der antaget, at der er en udbetaling, der dækker de faste omkostninger i forbindelse med optagelsen af lånene. Realkreditlånet er et fastforrentet 30-årigt lån med afdrag. Banklånet er afdrages over de første 10 år.

Kilde: Arbejdernes Landsbank og Boligsiden.dk

Find mere om