Vi går efter huse med lavt energiforbrug

Når vi køber hus, går 2 ud af 3 af os efter en bolig med et lavt energiforbrug, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk

Vi kender dem nu. De små markeringer med alfabetets første syv bogstaver, der viser, om boligen er energislugende eller energinøjsom. Og vi er ikke bange for at bruge dem. Selvom der kun er få boliger med det grønne A-mærke, der gør boligen til klassens energiduks, er det noget, vi er opmærksomme på og går efter.

”2 ud af 3 siger, de går efter et hus med lavt energiforbrug. Fordelene er indlysende: Man sparer på energiudgifterne og er desuden med til at værne om miljøet. Men prisen betaler man ved anskaffelsen. Huse med energimærke A har de seneste 12 måneder kostet næsten 5.000 kr. mere pr. kvadratmeter end huse med energimærke B og over 12.000 kr. mere pr. kvadratmeter end huse med energimærke G. Generelt er det sådan, at prisen stiger med den gode energimærkning”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Meget få lavenergihuse

Netop nu er det under 2 procent af de villaer og rækkehuse, der er til salg, der er A-mærkede. Huse med B-mærke dækker 5 procent af husene, der er til salg netop nu. Først når vi kommer til C-mærkede huse, begynder der at være flere at vælge imellem. 18 procent har C-mærke.

Derfor kan det være svært at finde den lavenergibolig, man drømmer om. Den gode nyhed er, at der er andre alternativer.

Spar ved køb og skab dit eget lavenergihus

Køber man et gammelt hus med en dårlig energimærkning, er prisen oftest markant lavere. Bruger man besparelsen på energioptimere, kan man alligevel ende med at have et lavenergihus.

”Huse med energimærke G har det seneste år haft en gennemsnitspris på 8.100 kroner pr. kvadratmeter, mens husene med A-mærke til sammenligning har kostet 20.400 kroner pr. kvadratmeter. For et hus på 150 kvadratmeter er det en besparelse på over 1,8 millioner kroner, hvis man køber det billige hus med den dårlige energimærkning. For den sum kan der i et gennemsnitligt hus både skiftes vinduer, isoleres, sættes solceller op mv.”, siger Birgit Daetz.

Går man på jagt efter de rigtig gamle huse, kan det oftest bedst betale sig at rive hele molevitten ned og så bygge nyt. Så kan man både bygge sit drømmehus og samtidig sørge for, at energioptimeringen er i orden.

I undersøgelsen svarer knap 6 procent, at de går efter et hus med højt energiforbrug, hvilket netop kan skyldes anskaffelsesprisen.