Markant stigning i boligudbuddet i 2010

solgte huse

Foto: Boligsiden

Antallet af boliger til salg er steget med over 7 pct. siden årsskiftet. Det er fortrinsvis de stigende priser, der får danskerne til at sætte boligen til salg.

For første gang siden september i fjor er der nu igen over 70.000 boliger til salg i Danmark. Siden årsskiftet er boligudbuddet steget med godt 7 pct. I rene tal svarer det til, at der i dag er godt 4.800 flere boliger til salg i forhold til årsskiftet. Det viser dugfriske tal fra Boligsiden.dk.

Januar var tillige det foreløbige lavpunkt i boligudbuddet i 22 måneder. For igennem hele 2008 bare steg og steg antallet af udbudte boliger. Ansporet af begyndende prisfald i 2007 valgte danskerne nemlig at valfarte til landets ejendomsmæglere i håb om at score den størst mulige gevinst af de fortsat høje priser, som altså nu viste tydelige tegn på fald.

”Da finanskrisen så sendte danskernes økonomiske tillid i canvassen, begyndte boligudbuddet at styrtdykke. Kuren mod krisen fra centralbankernes side var at slå renten helt i bund. Og det forhold kombineret med et faldende boligudbud, hvor der var mindre at vælge imellem for køberne, har indtil videre stabiliseret boligpriserne. Mange steder stiger de endda igen, og derfor ser vi nu flere sælgere i markedet”, forklarer Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz de nye tal.

Et sundhedstegn

Nu er det ikke ualmindeligt, at boligudbuddet falder om efteråret for så at stige igen, når vi tager hul på et nyt kalenderår og kommer frem mod foråret, men stigningen i årets første godt tre måneder er alligevel bemærkelsesværdig.

”Syv pct. på tre måneder er alt andet lige en ganske iøjnefaldende stigning. Udviklingen i de første måneder af 2008 var i en helt egen kategori, men det skal ses i lyset af et marked, der var i begyndende panik”, mener Birgit Daetz.

Hun anser den nuværende udvikling for endnu et sundhedstegn på et boligmarked, der stadig er ved at finde sine ben at stå på efter knockouten i 2008; om end den fremtidige udvikling er svær at spå om.

”Vores sidste detaljerede analyse af det danske boligmarked viste, at der nu er prisstigninger på huse i hver tredje kommune. Og priserne ser ud til fortsat at skulle stige endnu flere steder i landet. Men vi må også være ærlige og fastslå, at det primært er den ekstremt lave rente og et relativt behersket boligudbud, der – uden at fornægte indflydelsen fra den generelt stigende optimisme – har været toneangivende for prisstigningerne”, siger Birgit Daetz.

Den aktuelle stigning i boligudbuddet skal derfor ses i lyset af, at priserne stiger flere steder i landet. Der er en spirende optimisme på boligmarkedet

Især stigninger på Sjælland

Prisstingningerne ses i særdeleshed på Sjælland. Her har prisboblen også været blæst mest op, da der var ’fest’ på boligmarkedet. Derfor har prisfaldene også været størst i det østlige Danmark. Nu er priserne så kommet tilpas langt ned til, at køberne vender tilbage – og lægger pres på priserne i opadgående retning.

Når man dykker ned i Boligsidens tal, er mønstret derfor også, at boligudbuddet især stiger på Sjælland.

”Ser man alene på de sjællandske kommuner, er stigningen i udbuddet på godt 11 pct. sammenlignet med et øget boligudbud på syv pct. på landsplan. Det støtter tesen om, at først og fremmest hovedstadsområdet og dernæst det øvrige Sjælland viser tendensen for boligmarkedet i resten af landet. De øgede priser får boligejerne til igen at have tillid til markedet. Og derfor ser vi langt flere til salg-skilte i vinduerne rundt omkring”, siger Birgit Daetz.

Krisestemningen er dermed for alvor ved at være afløst af optimisme – i hvert fald stiger boligejernes tro på, at de kan få en fornuftig pris for huset eller lejligheden.

Find mere om