Snart tomme hylder hos RealMæglerne

Foto: Boligsiden

Salget af mindre ejerlejligheder i Storkøbenhavn går nu så stærkt, at ejendomsmæglerkæden RealMæglerne snart må melde udsolgt på alle hylder. Der er kun boliger nok til to måneders salg.

Så er det ud til Stark, Silvan og Bauhaus og hamstre mursten og mørtel. Der er nemlig snart mangel på små københavnske lejligheder på hylderne hos ejendomsmæglerkæden RealMæglerne. Og som når der er udsigt til brødmangel i supermarkederne, må man hamstre gær og bage selv. Således kan vi vel også passende selv bygge vores drømmelejlighed …

Nuvel, lignelsen er ikke helt på sin plads, men ifølge RealMæglerne er der kun to måneder tilbage, så er der simpelthen ikke flere små lejligheder til salg i kædens butikker i Storkøbenhavn og Nordsjælland.

Der er flere årsager til udviklingen, for i efteråret 2008 var det nærmest stort set umuligt for kæden at afsætte de mindre lejligheder. Men alene i Storkøbenhavn er salget siden steget med 89%, og med det nuværende tempo melder kæden altså alt udsolgt midt på efteråret.

Afvisninger skuffer købere

”I Storkøbenhavn har vi 44% færre lejligheder til salg i forhold til november sidste år, hvor finanskrisen toppede. Det er især de mindre lejligheder, der rives ned af hylderne. Og i et sådant tempo at vi har været nødsaget til at udsende 35.000 flyers for at få nye salgsemner, så vi ikke risikerer totalt tomme hylder”, fortæller direktør Niels Brandt fra RealMæglerne.

Han tilføjer, at det endda sker, at mæglerne ligefrem må skuffe potentielle købere få dage forud for en planlagt fremvisning, fordi lejligheden i mellemtiden er solgt.

50% færre lejligheder til salg

Der er altså færre små lejligheder til salg, simpelthen fordi der er større salgsaktivitet på markedet efter finanskrisens dønninger har lagt sig en anelse. En anden årsag er også, at der ganske enkelt er færre lejligheder til salg. I det hele taget. Et hurtigt tjek i statistikkerne på Boligsiden.dk viser nemlig, at udbuddet af ejerlejligheder på et år er faldet med omkring 50%.

Når det gælder de mindre ejerlejligheder i netop københavnsområdet, betragtes disse ofte som det første led i fødekæden. Det er typiske begynderlejligheder. Derfor er det også her, man oftest først kan observere ændrede tendenser på boligmarkedet.
”Vendingen i boligmarkedet har været åbenbart gennem en del måneder. Derfor er det heller ikke overraskende, at efterspørgslen efter mindre lejligheder i Storkøbenhavn og Nordsjælland er stigende. Men hastigheden, hvormed udviklingen har ændret sig, har overrasket os”, siger Niels Brandt.

Forældrekøb blomstrer

Ud over stigende optimisme efter finanskrise-chokket skal forklaringen findes i de kraftigt faldende priser og den markant lavere rente. Det har gjort det langt mere attraktivt at købe ejerlejlighed, og ofte er ejerboliger nu reelt set billigere end tilsvarende lejeboliger. Derfor er der også sket en opblomstring i forældrekøb af studielejligheder. Men det er ikke den eneste forklaring. Også almindelige førstegangskøbere er kommet på banen igen, blandt andet hjulpet på vej af indkomstfremgangen som følge af skattelettelserne. Og da de mindre ejerlejligheder er et typisk boligvalg for førstegangskøberne, er det altså her, at effekten først mærkes.

I andre dele af landet og i andre boligsegmenter er salget stadig afdæmpet. Nogle steder mangler priserne stadig at blive tilpasset lidt mere i nedadgående retning. Derfor kan de samlede statistikker stadig godt udvise svage prisfald for landet som helhed. Men efterhånden som effekten fra det københavnske ejerlejlighedsmarked begynder at arbejde sig igennem fødekæden på boligmarkedet vil stemningsskiftet på boligmarkedet også blive synligt i de officielle statistikker.