Plads til fællesskab: Her kan du bo sammen med andre familier

Foto: Boligsiden

Igennem de sidste 10 år er der sket en stigning i antallet af boliger, der danner ramme om flere familiers hverdag. Drømmer du om det samme, kan du her se boliger til salg, som egner sig til formålet.

Aftensmaden kan du nyde i selskab med andre, og de fleste af dagene skal du ikke engang selv lave den. Når internetforbindelsen driller, er der en teknisk dygtig sjæl på den anden side af husmuren, der kan hjælpe. Og drømmer du om at dyrke økologiske grøntsager, er der både plads og mulighed for at anlægge den køkkenhave, som du kan passe i fællesskab med naboerne.

Scenariet er taget fra livet i de bofællesskaber og flerfamilieshuse, som igennem de seneste 10 år er vundet frem som boligform. Blandt andet fordi flere kan se fordelene i det fælles liv, hvor småbørnsfamilierne eksempelvis altid har legekammerater og en hjælpende hånd rundt om hjørnet, og hvor seniorerne ikke skal tilbringe mange timer alene i egen bolig – med mindre de selvfølgelig selv ønsker det.

”I de seneste år er der skudt mange bofællesskaber op rundt omkring i det danske land. Nogle er opstået på borgeres eget initiativ, imens andre er opført af ejendomsudviklere. Men fælles for dem er, at de oplever stor interesse fra folk, der i disse år vælger fællesskabet bevidst til som boform,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er der i 2022 lidt over 650.000 personer, der bor i husstande bestående af flere familier. Det er en stigning på 23 procent i forhold til 2012.

Fællesskabets fordele

Der er mange åbenlyse fordele ved at tæt sammen i et decideret bofællesskab eller i en anden form for fællesskab, hvor flere sammen løfter dagligdagens små og store gøremål.

”For børnefamilien kan der være en stor fordel i at bo sammen med både andre børnefamilier, hvor man kan finde legekammerater og deles om de huslige pligter. Samtidig kan der være en gave i at være tæt på folk i den ældre generation, som kan bidrage med livserfaring både i forhold til praktiske gøremål såvel som det eksistentielle møde mellem generationer. Og motivationen gælder jo så også den anden vej rundt i forhold til seniorerne,” siger Birgit Daetz.

For nogle er et decideret bofællesskab vejen frem, imens det for andre er mere passende at flytte i et flerfamiliehus, hvor man kan dele tilværelsen med venner eller andre dele af familien.

Uanset din bevæggrund kan du herunder finde boliger til salg, som enten egner sig til at være et bofællesskab, eller hvor der er mulighed for at dele boligen sammen med en eller flere familier.

Inden du pakker flyttekasserne, er det en god ide, at du gør dig nogle overvejelser om, hvad boformen kræver af dig, og hvad du skal være forberedt på. Det kan du blandt andet læse lidt om i denne artikel, og du kan finde mere inspiration her på vores temaside om bofællesskaber.