Kvinderne kæmper på boligmarkedet

Foto: Boligsiden

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag sætter Boligsiden.dk fokus på kvindernes rolle på boligmarkedet, hvor mændene stadig har overtaget – både på lånebeviser og på gadeplan.

Der var engang, hvor kvinder var et fødedygtigt appendiks til manden. Vi havde hverken ret til at købe et tag over hovedet eller for den sags skyld at bestemme over de penge, vi selv arbejdede for. Og først med ægteskabsloven fra 1925 fik vi lov til at optage banklån. At mændene har haft et forspring på den konto, kan man stadig spore i dag, når man ser på, hvordan ejerfordelingen er på boligmarkedet.

Tal fra Realkredit Danmark viser, at omtrent 65 procent af instituttets boliglån på privatområdet er til par, godt 20 procent er til mænd, mens der kun i cirka 13 procent af tilfældene står en kvinde som solooptager af et lån.

50 procent flere kvindenavne

Men også på gadeplan er der en skæv fordeling mellem mænd og kvinder. Størstedelen af de veje, der er opkaldt efter berømte danskere, er præget af det mandlige køn. Indtil 2006 var der godt 400 mænd og 100 kvinder på skiltene, men fra 2007 kom der ligestilling på området. Det betyder helt konkret, at der er navngivet efter 42 mænd og 41 kvinder siden da. På knap 11 år er der kommet næsten 50 procent flere kvindenavne, end der var inden 2006. Det oplyser Københavns Vejnavnenævn.

At fordelingen ikke er repræsentativ for befolkningssammensætningen er noget, der optager nævnet, som har skærpet fokus på at udligne ubalancen.

”Ligestilling handler ikke kun om job og lønkroner, som ellers traditionelt bliver diskuteret. Det handler også om at indrette byen, så både mænd og kvinder, unge og gamle og alle imellem føler sig hjemme i København, og her har vejnavne også noget at sige. Derfor er jeg godt tilfreds med, at vi i København har besluttet at rette op på balancen mellem mænd og kvinder, når det kommer til navngivning af veje, pladser og parker. Der er stadig et stykke vej endnu, men vi prioriterer at få rettet op på ubalancen, og det er jeg kun glad for,” siger Morten Kabell, der er Teknik- og miljøborgmester (Ø) og formand for vejnavnenævnet.

En plads på kortet

Det er gode nyheder, mener Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk. Hun pointerer dog, at den træge udvikling af ligestillingen på arbejdsmarkedet har betydet, at flere mænd historisk set har gjort sig bemærket blandt den bredere skare i befolkningen.

”Det må naturligt påvirke kønsfordelingen, idet mange vejnavne efterhånden har en del år på bagen. En kvinde som Karen Blixen er folkeeje, så det er naturligt, at hun har fået en plads på bykortet. Men med de nyere veje omkring Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet i København, er også kvindelige pionerer inden for det naturvidenskabelige kommet i fokus, og det synes jeg, er en positiv udvikling,” siger Birgit Daetz.

10 danske kvinder der har lagt navn til en vej:

  • Karen Blixen, forfatter
  • Nielsine Nielsen, Danmarks første kvindelige læge
  • Liva Weel, revystjerne
  • Anna Ancher, kunstner
  • Inge Lehmann, geofysiker og seismolog
  • Esther Møller, modstandskvinde
  • Tove Ditlevsen, forfatter
  • Elise Sørensen, sygeplejerske og opfinder af kolostomiposen
  • Helga Pedersen, tidligere justitsminister
  • Emma Gad, forfatter
  • Asta Nielsen, skuespiller
  • Thit Jensen, forfatter

Vi har fundet fem boliger med adresser opkaldt efter fem markante kvinder i den danske kulturhistorie. Se dem her:

Karen Blixens Vej 4, Ny Skovsgård
9460 Brovst
135 kvm
Udbudspris: 1.095.000 kr.

Liva Weelsvej 10
3370 Melby
94 kvm
Udbudspris: 1.245.000 kr.

Helga Pedersens Gade 9, 3. 3.
8000 Aarhus C
133 kvm
Udbudspris: 5.495.000 kr.

Anna Anchers Vej 147
7500 Holstebro
91 kvm
Udbudspris: 1.175.000 kr.

Tove Ditlevsens Vej 9
4700 Næstved
200 kvm
Udbudspris: 2.895.000 kr.

Find mere om