Skyhøje priser på nybyggede lejligheder

Foto. Boligsiden

Prisen er høj. Nybyggede lejligheder koster langt mere end lejlighederne i hovedstaden, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Nogle elsker duften af ny bil. Andre drømmer om nye boliger med frisk maling og jomfruelige stikkontakter. En undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk afslører, at to ud af tre boligsøgende helst vil have en nybygget bolig i stedet for en, hvor andre har boet. Men det gælder kun, så længe prisen er den samme. Og sandheden er, at nybyggeri koster noget mere end de brugte boliger.

Udbudsprisen for en nybygget lejlighed starter ved 9.600 kroner pr. kvadratmeter, og skal man være helt ærlig, gælder det kun for en enkelt lejlighed i Ringkøbing. Ellers starter kvadratmeterpriserne på lejligheder bygget i 2013 eller 2014 ved 12.500 og suser helt op til 84.400 kroner. Og ja, det var for én enkelt kvadratmeter.

”Det er især et enkelt byggeri på Christianshavn samt nybyggeriet ved Nordhavn i København, hvor prisenerne er højest. Det er luksusbyggerier for de få, der kan betale 10-15 millioner kroner for en lejlighed”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

For at få nybyggeri, der er til at betale, kan du vende blikket mod Esbjerg, Pandrup og Ansager nordøst for Varde. Det er nogle af de pletter på danmarkskortet, hvor en spritny lejlighed netop nu ikke koster en arm og et ben.

30.000 kroner pr. kvadratmeter er standard

Har du inden for det seneste år købt en lejlighed, der er bygget efter år 2009, har du betalt i omegnen af 30.0000 kroner pr. kvadratmeter. Sådan ser gennemsnittet i hvert fald ud, og dermed er prisen 7.000 kroner højere pr. kvadratmeter end gennemsnittet for alle ejerlejligheder uanset byggeår.

For at sætte priserne på nybyggeri yderligere i perspektiv, så koster en lejlighed, der er bygget efter år 2009, 3.000 kroner mere pr. kvadratmeter, end hvad en lejlighed i Region Hovedstaden koster i dag – og det er uanset, hvor nybyggeriet ligger i landet. Og her minder vi om, at Hovedstaden ubetinget holder Danmarks højeste priser.

Hvad betaler du for?

Du skal altså regne med, at din nybyggede lejlighed koster ekstra. På den måde gør det ingen forskel, om du køber bil, tøj eller bolig – nyt koster mere end brugt.

Køber du en nybygget bolig, får du fordel af, at den ofte vil være energioptimeret langt bedre end en ældre bolig. Vi er kommet langt i forhold til isolering, energirigtige vinduer og ditto opvarmning, der betyder meget for din årlige omkostning til varme.

Især i hovedstaden er de nybyggede lejligheder også noget større end de gamle. Der er stadig mange gamle miniputlejligheder i København – nogle stadig uden bad – og den slags bygger man ikke længere. Så kigger du ikke på kvadratmeterpriser men kun på salgsprisen i sig selv, betaler du ofte for flere kvadratmeter i nybyggeriet.

Noget af det, der gør de ældre boliger billigere, er, at diverse fejl og mangler trækker prisen ned. Er køkkenet forældet, trænger gulvene til afhøvling eller er der knækkede klinker i badeværelset, så ryger prisen en tak ned. Da nybyggeriet gerne skulle være uden nogen fejl og mangler, er prisen også højere.

Du løber dog en risiko for at overtage en bolig, der er ramt af byggesjusk, så tjek boligen godt igennem, og vær helt klar på, hvad der er aftalt, og hvor og hvornår du skal henvende dig, hvis du ønsker at klage.