Se forskellen: Så meget koster lejligheder i studiebyerne

Der er rift om studieboligerne i de store byer, og desuden er huslejen ofte skyhøj. Et budgetvenligt alternativ kan være en lille ejerlejlighed. Se her, hvad det koster om måneden.

Nu er der ikke længe til, at landets studerende igen tager plads i klasselokalerne og universiteternes auditorier. Og det lægger pres på de mange unge, der skal ud og finde et sted at bo nær deres studie.

Er du selv, eller måske forælder til en boligsøgende, ved du sikkert, at der er kamp om studieboligerne. Det gælder særligt dem der ikke sprænger SU-budgettet – og dem er der få af.

”Selvom det i manges øre lyder som en dyr løsning, kan en lille ejerlejlighed være det helt modsatte, når man sammenligner med alternativerne. Og der kan både være økonomisk ræson i det her og nu og ikke mindst på den lange bane. Så står du og skal lægge et stort depositum til en lejebolig, er det værd at overveje at bruge pengene på en udbetaling på en ejerbolig i stedet,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

LÆS OGSÅ: Studiebolig: Find den studielejlighed, der passer til dig

Stabil og billig bolig

Ser du på de månedlige udgifter, kan du i mange tilfælde sidde for det samme, som hvis du lejer en lejlighed med en kammerat eller rykker på kollegie. Og i de ejendomme, hvor du finder små, budgetvenlige ejerlejligheder, bor der ofte andre unge, studerende, som kan skabe et godt miljø.

”En lille ejerlejlighed sikrer ikke kun en stabil boligsituation, hvor du ved, at du kan blive boende i mange år til en relativt lav månedlig udgift. Det kan også være en potentiel investering, der kan give dig et godt økonomisk afsæt, når du engang er færdiguddannet og gerne vil videre i en større ejerbolig, siger Birgit Daetz, og tilføjer:

”Der er selvfølgelig ingen garantier for prisudviklingen på boligmarkedet, men det kan være værd at tage med i sine overvejelser. Til en start er det altid en god ide at tage en snak med banken for at undersøge sine muligheder. Især nu, hvor renten er ekstremt lav og boliglånene på meget fordelagtige vilkår.”

4 eksempler på den månedlige boligudgift:

Aarhus – eksempel 1:
En hurtig søgning på Boligsiden viser, at der i Aarhus Kommune lige nu er 25 ejerlejligheder til salg til under en million kroner. Det gælder eksempelvis lejligheden på Skovvangsvej 3A i stueetagen. Boligen, der har to værelser fordelt på 39 kvadratmeter, er beliggende nord for centrum nær byen, universitetet, skoven og stranden.

Den er udbudt til 998.000 kroner, og med en standardfinansiering inkl. ejerudgift bliver de månedlige udgifter til bolig 4.708 kroner.

Skovvangsvej 3A, st. 8200 Aarhus N

Aarhus – eksempel 2:
Er man villig til at bo lidt længere fra universitet i bydelen Åbyhøj, hvorfra det tager et kvarter på cykel ind til midtbyen, kan man gøre det noget billigere. Lejligheden på Dr. Holsts Vej 34, 1. 192 består af 27 kvadratmeter, der både rummer værelse, rummeligt badeværelse og tekøkken. Derudover er der egen altan med god udsigt.

Betaler man udbudsprisen på 549.000 kroner, kommer man med en standardfinansiering inklusiv ejerudgifter til at sidde for 3.133 kroner.

Dr. Holsts Vej 34, 1. 192, 8230 Åbyhøj

København – eksempel 1:
Skal det gøres så billigt som muligt i København uden at skulle langt ud af byen, er Brønshøj en oplagt mulighed. Bydelen ligger i forlængelse af Nordvestkvarteret og i cykelafstand til centrum. Lige nu er Frederikssundsvej 346, 5. 513 til salg til en pris på 525.000 kroner.

Boligen er 35 kvadratmeter, og for dem kan du med en standardfinansiering sidde for 3.496 kroner om måneden inklusiv ejerudgifter.

Frederikssundsvej 346, 5. 513, 2700 Brønshøj

København – eksempel 2:
Vil du om på den anden side af byen, er Amager et godt område, hvis du går efter en prisvenlig studiebolig. På Sorentovej 14, st.mf. får du 26 kvadratmeter til 1.235.000 kroner. Det lyder umiddelbart småt, men der er både et pænt køkken med masser af skabsplads, eget bad, en sengekrog og en altan. Og vigtigst af alt er du tæt på stranden.

De månedlige boligudgifter på 5.811 kroner, beregnet med en standardfinansiering inklusiv ejerudgifter, er noget højere end i lejligheden i Brønshøj, så det kræver et studiejob at få økonomien til at svinge.

Sorrentovej 14, st. mf, 2300 København S

HVAD ER STANDARDFINANSIERING?

  • De månedlige udgifter er baseret på en standardfinansiering, der beregnes ud fra udbudsprisen fratrukket udbetalingen.
  • Den består af et 30-årigt fastforrentet lån (realkredit samt banklån) med afdrag.
  • Da der er tale om en standardløsning, der skal gøre det nemt at sammenligne boliger, er det ikke sikkert, at din egen bank kommer frem til det nøjagtigt samme beløb.
  • Tag derfor en snak med en eller flere pengeinstitutter, så du kan få et konkret beløb at forholde dig til.
  • De månedlige udgifter kan desuden se forskellige ud alt efter hvilken låntype, du vælger. Det gælder både forhold omkring fast rente vs. variabel og ikke mindst graden af afdrag.
Find mere om