Her stiger huspriserne

Foto: Boligsiden

De nordjyske husejere har mindst en ting til fælles med husejerne på den københavnske vestegn: Her stiger salgspriserne mere end i resten af landet. Men hvor priserne stadig er beskedne i Nordjylland, er der mere fart på Vestegnen.

Mens 2014 gik sin gang, voksede værdien af de danske villaer i gennemsnit stille og roligt. Salgsprisen på en villa steg i gennemsnit med 2,8 procent fra december 2013 til december 2014; en synlig om end stadig beskeden stigning.

Men i flere kommuner i Nordjylland og på Københavns vestegn er salgspriserne steget langt mere, og her er der tale om en værdistigning, der ikke er til at overse. I december lå salgspriserne i Morsø Kommune 61,7 procent højere end året før, i Rebild var priserne 21 procent højere, og også Thisted har oplevet en markant prisstigning på over 13 procent det seneste år. Samtidig trækker Københavns Vestegn fra, og Brøndby, Rødovre, Hvidovre og Herlev kommuner ligger alle i top 10 over de kommuner, hvor salgspriserne er steget mest det seneste år.

”Når priserne kan stige så meget som over 61 procent i Morsø, hænger det sammen med, at udgangspunktet ikke var særlig højt, og samtidig har der været en stigning i antallet af lidt dyrere bolighandler i kommunen. I december kom den gennemsnitlige salgspris i Morsø op på lige knap 6.000 kroner pr. kvadratmeter, så selvom det er en stor stigning i procent, er det ikke fordi, at markedet løber løbsk i Nordjylland”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Situationen er anderledes på Vestegnen. Her er priserne høje og ligger lige omkring 20.000 kroner pr. kvadratmeter. Når priserne her er steget med over 13 procent, er der tale om en relativ stor udvikling i et område, hvor priserne i forvejen var høje. Det skyldes, at boligerne stadig er et billigt alternativ til en bolig i København by”, siger Birgit Daetz.

Ingen boble på Vestegnen

Med de markante prisstigninger på Vestegnen opstår spørgsmålet, om der er en ny boligboble på vej. Chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit afviser spekulationer om en boble.

”Selv om priserne er steget mærkbart på Vestegnen det seneste år, er det ikke vores opfattelse, at der er tale om nogen prisboble. Derimod er der tale om en gruppe af kommuner, der ligger attraktivt i forhold til København, uanset om man ser på antallet af kilometer eller transportmulighederne ind til centrum. Samtidig er kvadratmeterpriserne i mange af Vestegnens kommuner stadig meget rimelige, hvis man sammenligner med København eller kommunerne lige nord for. På den baggrund er det ikke underligt, at flere boligkøbere har fået lyst til at bosætte sig på Vestegnen i takt med, at boligpriserne er eksploderet i København, og bytteforholdet er blevet mere attraktivt”, siger Lise Nytoft Bergmann.

Ingen udsigt til faldende priser

Netop fordi de stigende priser bunder i en øget efterspørgsel og en naturlig udvikling, er der heller ingen tegn på, at sultne huskøbere i nærmeste fremtid skal satse på at kunne gøre et bedre køb, end de kan gøre nu.

”I den kommende tid forventer vi, at priserne på Vestegnen vil stige yderligere. Både som følge af det attraktive bytteforhold til København og som følge af den lave rente, der gør det muligt at blive kreditgodkendt til et betydeligt større beløb end for blot et år siden. Det vil lokke mange købere frem, og give sælgerne endnu bedre kort på hånden, end de har i dag. For køberne betyder det, at de skal være klar til at handle hurtigt men aldrig overilet. Mange af kommunerne har i forvejen nogle af landets hurtigste salgstider, så det er ikke altid, man har god tid til at tænke sig om, hvis den rigtige bolig dukker op. Derfor anbefaler vi, at man får det økonomiske på plads, inden boligjagten sættes ind. Det kan klares ved en tur i banken, hvor man får kigget økonomien igennem, og på den baggrund får udstedt et lånebevis, som viser, hvor meget man kan købe for. Når alt det økonomiske på plads, og man derved ved, hvad det betyder, hvis man køber en bolig i en given prisklasse, har man bedre tid til at mærke efter i maven, om det er den rigtige bolig, når man træder over dørtrinet”, siger Lise Nytoft Bergmann.

Top 20 – her er salgspriserne steget mest (dec. 2013 – dec. 2014):

  1. Morsø (61,7 %)
  2. Rebild (21,0 %)
  3. Lejre (19,4 %)
  4. Brøndby (18,6 %)
  5. Rødovre (16,0 %)
  6. Hvidovre (14,3 %)
  7. Sønderborg (13,6 %)
  8. Thisted (13,3 %)
  9. Billund (13,2 %)
  10. Herlev (13,1 %)
  11. Ballerup (12,4 %)
  12. Aalborg (12,1 %)
  13. Faxe (11,8 %)
  14. København (10,9 %)
  15. Egedal (10,4 %)
  16. Ringsted (10,3 %)
  17. Tårnby (10,2 %)
  18. Fredensborg (10,1 %)
  19. Brønderslev (9,7 %)
  20. Vordingborg (9,7 %)