Salget af byggegrunde er det laveste i 14 år

Antallet af handler med byggegrunde eksploderede i slutningen af 2010 – kort før indførelsen af moms på salg af grunde. Siden er handlerne styrtdykket. Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk

Det er hårde tider for ejendomsmæglere, entreprenørvirksomheder og andre aktører, som optræder som sælgere af byggegrunde. En ny analyse fra www.boligsiden.dk viser, at antallet af handler med byggegrunde er styrtdykket siden slutningen af 2010. Dengang kulminerede salget og nåede det højeste niveau siden 2005, da der alene i oktober for to år siden blev handlet over 1.500 byggegrunde i landet.

Laveste antal i 14 år

”Det var det højeste antal handler i fem år. Den daværende regering indførte pålagde moms på handler med byggegrunde fra 2011. Det var usikkerheden om hvem, der skulle afholde de øgede udgifter til handlerne, som fik køberne til at fremskyndede deres køb af byggegrunde i slutningen af 2010”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Det manifesterer sig i, at antallet af handler siden er faldet markant. I dag er det nede på 200-300 handler om måneden – et fald på over 800 pct. siden toppen i december for to år siden. Det er samtidig det laveste antal handler i de 14 år, som Boligsidens statistik omfatter.

Klimakrav kan sætte gang i byggeriet

”Udbuddet af helårsgrunde er ganske vist faldet med 8 pct. på ét år, men det følger blot udviklingen på den øvrige del af boligmarkedet. Der er fortsat knap 4.000 grunde til salg. Hvis boligpriserne – der nu er relativt stabile og har været det i en rum tid – begynder at stige, og priserne på byggematerialer samtidig holder sig i ro, vil selvbyggerne nok melde sig i større antal på markedet. Man skal også have in mente, at markant øgede krav til bæredygtighed i de kommende år, kan sætte gang i byggeriet af enfamiliehuse igen. Og det kan øge handlen med byggegrunde”, slutter Birgit Daetz.

Priserne ikke ændret

Den gennemsnitlige byggegrund koster omkring 450-500 kr. per kvadratmeter. Denne pris har svinget omkring dette niveau i mange år.

”Det svinger lidt fra måned til måned, men i store træk er byggegrundene ikke blevet nævneværdigt billigere på trods af, at sælgerne har meget sværere ved at komme af med jorden, og til trods for at beløbet inkluderer moms efter den 1. Januar 2012.”, vurderer Birgit Daetz.

Og bedre tider bliver det først, når boligpriserne over en bred kam begynder at gå op. Det er nemlig ikke kun de relativt nye regler om moms på salg af byggegrunde, der er årsagen; med i regnestykket hører også de generelle prisfald på boliger og de ekstremt lave renter.

Dyrere selv at bygge end at købe

”I dag er det så billigt at finansiere købet af en ”brugt” ejendom, at det i manges øjne er uforholdsmæssigt dyrt selv at bygge hus. For godt nok er priserne på byggematerialer også billigere i dag end for få år siden, men prisfaldene på boliger har været endnu større. Husbyggeriet vurderes alt i alt til at være dyrt, og derfor er det også svært at komme af med grundene”, siger www.boligsiden.dk’s kommunikationsdirektør.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i årene 2005 til 2007 påbegyndt flere end 8.500 nye enfamiliehuse årligt.  Det er mere end fire gange så mange som nu. Men hvis renten holder sig på et lavt niveau en rum tid endnu, og boligpriserne samtidig begynder at stige, vil det formentlig betyde, at der kommer svag stigning i nybyggeriet igen.

Find mere om