Sådan gik sommerhussalget i 2014

Foto: Boligsiden.

Sommerhuspriserne hænger stadig lidt i bremsen, og sommerhusejerne må væbne sig med tålmodighed, når de skal have solgt, viser tal fra Boligsidens Markedsindeks. Til gengæld steg salget markant i 2014.

2014 blev året, hvor på lejligheder og villa/rækkehuse blev solgt til stigende priser og med faldende nedslag og salgstider. Og også handelsvolumen steg, og flere boliger skiftede hænder.

Sommerhusejerne har måtte se til fra sidelinjen, mens både købere og sælgere af helårsboliger har kunnet nyde godt af det blomstrende boligmarked, der har varslet stabilt stigende priser og fortsat godt salg i 2015. Sommerhusene har ikke haft helt samme vind i sejlene i forhold til prisudviklingen, men antallet af solgte sommerhuse er steget med 19 procent sammenlignet med gennemsnittet i de fire foregående år.

Faldende priser og udbud

Salgspriserne faldt med 2,4 procent fra december 2013 til december 2014, og den gennemsnitlige kvadratmeterpris lå i december på 13.341 kroner pr. kvadratmeter. Samtidig faldt udbuddet, og i december lå udbuddet 2,5 procent under niveauet i december 2013.

”De faldende priser har ikke gjort det attraktivt at sætte sommerhuset til salg for dem, hvor det ikke har været bindende nødvendigt. Mange ser nok tiden an. Kommer der et godt forår vejrmæssigt, kan udbuddet måske nå at indhente noget af det tabte, hvis mange benytter chancen til at få sommerhuset på markedet”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Sommerhuskøberne får mindre rabat

Sommerhusejerne begyndte at holde igen med prisnedslagene i 2014, og i december 2014 lå nedslaget næsten fem procent under niveauet i december 2013. Det betyder dog ikke, at der ikke er noget at forhandle om, når sommerhushandlen skal på plads. I december blev der stadig givet 1.200 kroner pr. kvadratmeter i nedslag, eller hvad der svarer til 84.000 kroner for et sommerhus på 70 kvadratmeter.

19 procent flere solgte sommerhuse i 2014

Trods lidt trange tider for sommerhusejerne blev der solgt flere langt flere sommerhuse i 2014 end i de foregående år. Salget steg med 19 procent sammenlignet med gennemsnittet fra de fire foregående år, og det giver håb for 2015 også.

”Der kom for alvor gang i markedet i 2014, og mange har set sit snit til at gøre en god handel, fordi priserne stadig var lave, og renterne fortsatte med at falde. Hvis interessen fortsætter i 2015, er der en sandsynlighed for, at det også kommer til at påvirke priser og salgstider positivt”, siger Birgit Daetz.

Trods det øgede salg lå salgstiderne i december en anelse højere end året før, og den gennemsnitlige salgstid i december nærmede sig 300 dage på landsplan.

Region Syddanmark kom bedst ud af 2014

Fordelt på regioner kom Region Syddanmark mest helskindet ud af 2014. Her lå salgspriserne 0,9 procent højere end året før, og nedslagene var faldet med hele 12,5 procent. Med en gennemsnitlig salgspris på 15.400 kroner pr. kvadratmeter havde regionen også landets højeste salgspriser. Til gengæld har Region Syddanmark også landet længste salgstid på sommerhuse, nemlig 311 dage i gennemsnit.

Find mere om