Køb sommerhuset om vinteren – driftsudgifterne tjener sig ind

sommerhus

Foto: Boligsiden.

Køber du sommerhus om vinteren, skal du kalkulere med at betale omkostningerne for huset i en længere periode, før du for alvor kan begynde at bruge det. Men den rabat, du får, når du køber sommerhus om vinteren, mere end opvejer driftsudgifterne.

Du har hørt det før: Køber du sommerhus om vinteren, kan du få det billigere, end hvis du køber det om sommeren. Men et vinterkøb betyder også, at du i en hel sæson skal punge ud med ydelser og ejendomsskatter, i en periode hvor du ikke for alvor kommer til at få maksimalt udbytte af sommerhuset. Så kan det betale sig?

Køber du sommerhus i december frem for i april, er der mest at spare i forhold til salgsprisen på selve sommerhuset. I december måned er priserne nemlig lavest på sommerhusene. Til gengæld skal du så betale for sommerhuset i perioden fra december til april – nogle måneder, hvor du ikke må bruge huset så meget.

”Har man et sommerhus stående fra december til april, beløber omkostningerne til ydelser og ejendomsskatter sig til 14.500 kroner for et sommerhus på 70 kvadratmeter. Kan man få huset mere end 14.500 kroner billigere om vinteren, kan dette altså bedre betale sig, end at vente til foråret”, siger Lone Kjærgaard, der er cheføkonom for Arbejdernes Landsbank, og fortsætter:

”Dertil kommer, at man jo rent faktisk også har muligheden for at få glæden af sommerhuset i vinteren, hvis man fx vil benytte det over jul og nytår”, siger Lone Kjærgaard.

Vinterkøb sparer dig for 56.000 kroner

Du skal altså kunne købe det 70 kvadratmeter store sommerhus for minimum 14.500 kroner mindre om vinteren end om sommeren, for at du får finansieret omkostningerne i de måneder, hvor du alligevel ikke bruger huset så meget. Og det er helt realistisk, viser beregninger fra Boligsiden.dk.

”Ser vi på salgspriserne for sommerhuse i henholdsvis december og april, er salgspriserne i april 800 kroner højere pr. kvadratmeter end i december. Det svarer til, at sommerhuset på 70 kvadratmeter bliver solgt for 56.000 kroner mere i april end det ville blive solgt for i december”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

De 14.500 kroner er altså ikke bare tjent ind. Der er også et overskud på 41.500 kroner. Det er med andre ord en god forretning at købe sommerhus i julemåneden.

”Man skal dog vide, at udbuddet af sommerhuse er mindre om vinteren. Så kan man ikke finde det perfekte hus, bør man tjekke markedet igen til foråret. Der vil typisk være flere sommerhuse til salg og dermed mere at vælge imellem”, siger Birgit Daetz.

Sådan har vi lavet beregningerne:

Salgsprisen på et sommerhus lå i september måned på 13.356 kroner pr. kvadratmeter. Et sommerhus på 70 kvadratmeter koster dermed 934.920 kroner, hvilket de følgende beregninger er lavet ud fra.

Sommerhuset er finansieret med et 30-årigt fastforrentet realkreditlån og et 20-årigt banklån. Realkreditlånet udgør 60 pct. og banklåne udgør de resterende 40 pct. Bidragssatsen er sat til 0,6 pct., renten på realkreditlånet er sat til 2,8 pct., renten på banklånet er sat til 6,5 pct. og skattesatsen er sat til 30,6 pct.

Ejendomsskatter består af grundskyld og ejendomsværdiskat. På baggrund af Skats ejendomsvurderinger er grundskylden sat til 660 kr. om måneden for et sommerhus. Ejendomsværdiskatten er beregnet til 490 kr. om måneden for et sommerhus til de 934.920 kr.

Omkostning ved at købe i december fremfor i april er beregnet som renter og bidrag efter skat samt ejendomsskatter i et halvt år.

Find mere om