Drømmer du om en herskabelig patriciervilla? Så mange er nu til salg

Foto: Unsplash

I skrivende stund er der flere af de populære patriciervillaer til salg rundt om i landet, som varierer i pris og størrelse, viser en ny søgning på Boligsiden.

Prangende, pompøs og populær.

Det er nogle af de ord, som kendetegner en klassisk patriciervilla.

De storslåede villaer blev nemlig bygget som bolig for familier fra det bedre borgerskab og stammer typisk fra starten af det 20. århundrede.

Villaerne fungerede som en form for statussymbol for det daværende velhaversegment, og det betød, at de oftest blev tegnet af landets førende arkitekter, og at der ikke blev sparet på størrelsen, på detaljerne eller på materialerne.

Af samme grund stråler de spektakulære patriciervillaer typisk af ekstravagance og luksus, og derfor drømmer mange boligkøbere om at erhverve netop denne boligtype.

”Patriciervillaen er en eftertragtet boligtype blandt mange boligkøbere, blandt andet fordi hele byggeriet oftest er yderst detaljeorienteret og kvalitetsbevidst,” fortæller Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Derudover er det klassiske og herskabelige udtryk karakteristisk for patriciervillaen i form af blandt andet store, lyse rum med højt til loftet, som i øvrigt typisk er udsmykket med stuk og rosetter. Det er ting, som endnu ikke er gået af mode, og det gør også patriciervillaen til en tidløs investering,” fortsætter hun.

Så mange patriciervillaer er til salg

Hvis du hører til en af de mange, der ønsker at bo i en patriciervilla, er der flere at vælge imellem.

Ifølge en ny søgning på Boligsiden er der nemlig i skrivende stund over 90 af de eftertragtede boliger til salg rundt om i landet.

Og selv om patriciervillaen har sine særegne karakteristika, er der stor forskel på det aktuelle udbud.

Villaerne varier blandt andet i størrelse, som spænder fra 88 til 440 kvadratmeter. Derudover fås de i gule, røde og hvide mursten samt en bred farvepalette af kalkede, pudsede og malede facader.

Det koster en patriciervilla

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på de patriciervillaer villaer, der er i udbud, ligger på cirka 30.140 kroner, men selve prislejet spænder vidt.

Den billigste patriciervilla, som per dags dato er til salg, kan erhverves for under en million kroner – 995.000 kroner for at være præcis. Omvendt er den dyreste udbudt til hele 58 millioner kroner. 

 Og ud af de lidt over 90 patriciervillaer, der er til salg, koster knap 40 af dem over fem millioner kroner.

Ikke overraskende er de dyreste af patriciervillaerne til salg omkring hovedstadsområdet, lyder det fra Birgit Daetz.

”Ligesom med øvrige boligtyper stiger kvadratmeterprisen typisk, jo tættere man kommer på København. Men for patriciervillaerne gælder det oftest også, at de stiger markant i pris, hvis de er beliggende omkring hovedstadsområdet, hvor de nemt koster et stort, tocifret millionbeløb,” siger hun.

Fakta: Om patriciervillaer

En patriciervilla er en stor, klassisk og karakteristisk villa, som er bygget i perioden fra 1860 til 1930.

Villaerne blev bygget som bolig til det bedre borgerskab.

Betegnelsen patriciervilla refererer til ordet ’patriciere’, som var en gammel, romersk adel.

Villaerne er oftest opført i dyre og solide materialer, og selve udførelsen vidner om stor detaljegrad og høj arkitektonisk samt håndværksmæssig kvalitet.

Selve byggestilen er typisk et miks med inspiration fra gotikken, barokken, klassicismen og renæssancen.

Kilder: Boligsiden.dk, SparEnergi, Videnscentret Bolius

Find mere om