”Danskerne har fundet værdien i at have alt på plads i deres hjem”

Birgitte Agerskov Bro, der er indehaver af flere Danbolig-butikker i Aarhus, har oplevet, hvordan salget af ejerlejligheder er gået fra den ene yderlighed til den anden i løbet af 2020. Privatfoto.

I Boligsidens tilbageblik på rekordåret, der gik, ser vi denne gang på ejerlejlighederne. Til at begynde med blev denne del af markedet hårdere ramt end andre boligtyper, da salget bremsede op. Men sidst på sommeren steg antallet af handler kraftigt. Hør to ejendomsmægleres vurdering af det atypiske år 2020.

Panderynkerne var mange, og tankemylderet fik frit spil hos Michael Hammerbak fra Home Vesterbro og Birgitte Agerskov Bro fra Danbolig i Aarhus, da statsminister Mette Frederiksen på sit pressemøde 11. marts meddelte, at store dele af det danske samfund skulle sættes på vågeblus på grund af coronavirus.

Michael Hammerbak og Birgitte Agerskov Bro er begge indehavere af flere butikker i hver deres ejendomsmæglerkæde, og efter en flot start på året med en stigning i salget af ejerlejligheder, blev der pludselig sat en stopper for den positive udvikling.

”Vi oplevede selve nedlukningen som ret voldsom. Jeg var i Østrig, da det blev meldt ud, og alene det at komme igennem paskontrollen i lufthavnen om lørdagen, var en bizar oplevelse. Derefter var det for mit vedkommende hjem til 14 dages isolation, hvor jeg samtidig skulle styre forretningerne sammen med mine kompagnoner,” fortæller Michael Hammerbak fra Home og fortsætter:

”I den første uge efter nedlukningen havde vi egentlig travlt. Vi sendte vores kontorpersonale hjem, og der var en del praktiske opgaver, der skulle løses. Men samtidig blev en del af vores ellers indgåede handler med lejligheder annulleret inden for det gældende bank- og advokatforbehold. Det udløste næsten en lille depression hos mig, for jeg gik derhjemme som en løve i et bur, hvor jeg ikke kunne gøre noget, og tankerne fik frit løb. Jeg tænkte på, om alt det jeg knoklet for i 30 år, nu blev sat over styr?”

Skal du sælge? Find den ejendomsmægler, der passer til dig

Uvis fremtid

Opbremsningen i salget og nervøsiteten for fremtiden var også noget, som Birgitte Agerskov Bro kæmpede med i Aarhus umiddelbart efter nedlukningen.

”Det der fyldte mest hos mig, var spørgsmålet om, hvor slemt det ville blive. Jeg var nervøs for markedet, og om vi stod foran en ny finanskrise,” forklarer Birgitte Agerskov Bro fra Danbolig og tilføjer:

”Vi har en stor afdeling, som specialiserer sig i projektsalg, og her mærkede vi, at køberne i den første tid efter nedlukningen var tilbageholdende med at købe lejligheder med flere år til indflytning.”

Solid revanche

Imens salget af projektlejligheder tog længere tid om at genfinde sit leje, begyndte salget af de almindelige ejerlejligheder stille og roligt at komme i gang igen.

”Allerede efter tre uger begyndte der så småt at komme skred i tingene igen. Først kom de købere, der i første omgang havde valgt at annullere deres handel, tilbage og købe lejligheden alligevel. Selvom der blev spået bål og brand og store prisfald, var køberne der alligevel,” fortæller Michael Hammerbak fra Home Vesterbro og tilføjer:

”Jeg tror, at det faktum, at der ikke skete de store ændringer på de finansielle markeder, og at renten forblev lav gjorde, at folk turde købe bolig. Jo længere tid folk gik derhjemme, jo mere tid havde de også til at spekulere over de flyttedrømme, som de har haft igennem længere tid. Folk vidste, at de ikke ville komme ud at rejse foreløbig, og nu ville de i stedet have den bolig, de havde drømt om. Beslutningsprocessen blev ganske enkelt kortere, og køberne har hurtigere været meget mere afklaret omkring, hvad de gerne vil have.”

2020 har været noget af en rutsjetur på markedet for ejerlejligheder, fortæller Michael Hammerbak, indehaver af Home Vesterbro. Privatfoto.

Den stille genstart udviklede sig hurtigt til et decideret boom i salget, og ifølge Michael Hammerbak har der aldrig været så travlt i hans butikker, som det har været tilfældet siden maj og juni.

”3-4-værelses lejligheder med køkkenalrum og en stor altan har været særligt efterspurgt. Altaner har længe været eftertragtet, men i år er altanen blevet ekstra hot,” fortæller Michael Hammerbak.

Nyt syn på boligen

I Aarhus vendte optimismen også ret hurtigt tilbage hos Birgitte Agerskov Bro i takt med, at køberne vendte tilbage til markedet.

”I begyndelsen havde vi på grund af diverse tiltag faktisk et noget større udbud end normalt. Så der var varer på hylderne til de købere, der vendte talstærkt tilbage. Pludselig blev vi nærmest væltet. Flere af vores sager røg pludselig i budrunder med to eller tre interesserede købere,” fortæller hun.

Aarhus-mægleren kan også genkende tendensen med, at køberne ved, hvad de går efter. Samtidig mener hun, at boligen har fået en anden betydning under corona.

”Folk har virkelig fundet værdien i at have alt på plads i hjemme. Under corona er der pludselig blevet rusket op i vores syn på boligen, og det virker som om, at folk har haft et behov for at dyrke hjemmebasen og sørge for, at der er styr på boligen,”

siger Birgitte Agerskov Bro, som også peger på, at det stigende salg af ejerlejligheder i Aarhus er hjulpet godt på vej af en øget villighed til at investere.

”I Aarhus oplever vi, at der er mange, der gerne vil investere i fast ejendom, og det er hjulpet godt på vej af, at mange skal betale negative renter i banken. Når valget står mellem det eller at hjælpe deres børn med at bo billigere igennem et forældrekøb, så vælger mange det sidste. Derfor har vi også set rigtig mange forældrekøb på det seneste.”

Forudsigeligheden forsvandt

Trods de dystre udsigter tilbage i marts er begge ejendomsmæglere nærmest blevet blæst bagover i hver deres ende af landet. Og begge steder kan de her ved årets udgang registrere rekordhøje salgstal og årsresultater, der er nogle af de bedste nogensinde.

Det er en udvikling, som ingen af dem havde forudset i marts, og som de ikke tidligere har oplevet.

”I de første 14 dage efter nedlukningen var jeg ret bekymret for fremtiden. Også meget mere bekymret end, da vi trådte ind i finanskrisen eller under kartoffelkuren. For dengang vidste jeg nogenlunde, hvordan jeg skulle gebærde mig under en krisetid på boligmarkedet. Men det her var helt nyt, og jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle håndtere det,” fortæller Michael Hammerbak.

Det er en betragtning, som kollegaen på den anden side af Storebælt er enig i.

”Jeg har været i branchen siden 2005, så jeg nåede også at få noget af den gode tid før finanskrisen med. Men det kan ikke sammenlignes med det, vi oplever lige nu. Forskellen er, at der er ingen forudsigelighed i det nuværende marked. Vi kan ikke planlægge en måned frem, for der er intet system i tingene,” siger Birgitte Agerskov Bro.

Af samme årsag er der heller ikke mange, der tør spå om det nye år på boligmarkedet. Men begge mæglere regner med, at de også får travlt i 2021.

”Umiddelbart kan jeg ikke se, hvorfor det ikke skulle fortsætte. Men jeg vil næsten håbe for markedet, at handelsaktiviteten flader lidt ud. For hvis vi får de meget kraftige prisstigninger, som vi også så før finanskrisen, kommer der en regning, der skal betales på et tidspunkt, ligesom efter finanskrisen, hvor vi så prisfald. Men får vi en lidt mere normal tilværelse i 2021, tror jeg også, at tingene helt automatisk vil flade mere ud,” siger Michael Hammerbak.