Billig studiebolig: Sådan køber du lejlighed med en ven

Foto: Boligsiden

Synes du, at det lyder besværligt at købe lejlighed sammen med en ven? Det behøver det ikke at være, så længe I har styr på det juridiske.

Den halvårlige studiestart er lige rundt om hjørnet, og det betyder, at en masse unge mennesker jagter et nyt hjem i landets største byer. Her det kan være lidt af en udfordring for en slunken konto at finde tag over hovedet med mindre, man er til vintercamping eller har nogle særdeles gæstfri venner i nærheden.

Og er økonomien ikke til at blive boligejer på egen hånd, kan det godt betale sig at tænke i alternative løsninger. En mulighed er at finde en billig ejerlejlighed, der med to budgetter kan blive SU-venlig.

Få det praktiske på plads

Ideen om at købe bolig sammen med en ven er sikkert ikke ny for mange, men tanken om at blande to økonomier sammen i et boligkøb, kan virke skræmmende.

Det behøver det dog ikke at være, så længe du og din ven får talt tingene godt igennem og får det praktiske på plads, inden I begynder boligjagten.

”Hvis man køber bolig med en ven, er det vigtigt, at man sammen gør sig nogle tanker om fremtiden. Hvor længe regner man med at bo sammen, hvad gør man, hvis den ene pludselig vil flytte, og hvad hvis boligen er steget i værdi? De samme udfordringer kan opstå for par, men fordi udgangspunktet for to venner er af praktisk karakter, da de med al sandsynlig skal hver deres vej efter nogle år, kan de juridiske forhold godt skræmme nogen fra ideen om at købe sammen,” siger Brian Rasmussen, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.

Hvis den ene flytter

Han anbefaler, at man laver et samejedokument hos en advokat, så begge parter ved, hvad der skal ske, hvis den ene vælger at flytte. Det er særligt vigtigt, da man som ejer hæfter solidarisk for hele gælden.

Mens kærestepar jævnligt svinger forbi banken til en snak om boliglån, er det langt mere sjældent, at rådgiverne hos Arbejdernes Landsbank oplever, at to venner ansøger om et lån sammen. Det sker oftere, at en studerende – enten selv eller med forældrenes hjælp – køber en lejlighed med henblik på at udleje et værelse til en kammerat, fortæller Brian Rasmussen.

”Det er de mest typiske konstellationer, men det betyder ikke, at det er mere besværligt for to venner at låne sammen. Kravene til økonomien er de samme, og vi vurderer dem på lige fod med andre, for eksempel par der køber bolig sammen. Så man skal ikke holde sig fra ideen, hvis bare man har det juridiske på plads,” siger Brian Rasmussen.

Du skal være hurtig

Har du og din ven besluttet jer for at købe en ejerlejlighed sammen, er der gode muligheder for at finde delevenlige studieboliger til omkring 1,5 millioner kroner i Aarhus og København, mens priserne i Odense og Aalborg er på lavere blus. Her kan man også finde boliger, der egner sig til en enkelt SU-økonomi, hvis du bevæger dig blot få kilometer uden for centrum.

Vil I bo centralt, eller krydre hjemmet med altan eller spisekøkken, er det en god idé at holde sig godt opdateret på, hvad der kommer i udbud.

”Antallet af de helt billige og delevenlige ejerlejligheder i studiebyerne, som er i udbud, er begrænset, og det lægger pres på eventuelle købere. Det kan derfor godt betale sig at tage en detaljeret snak med en potentiel købsmakker om, hvad I går efter, så I kan slå til, ligeså snart I ser en interessant bolig. Som markedet ser ud nu, skal man være hurtig,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

LÆS OGSÅ: Studiebolig: Find den lejlighed, der passer til dig

Find mere om