Afdragsfrihed bruges fornuftigt

Lån med afdragsfrihed bruges i langt de fleste tilfælde til at afvikle et dyrere banklån, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk. Kun få bruger de ekstra penge til forbrug.

Lån med afdragsfrihed skaber til tider bekymring i banker og realkreditinstitutter, for før eller siden skal regningen betales, og det kan skabe store ændringer i privatøkonomien for den enkelte, når afdragene skal falde. Meget af bekymringen bliver dog gjort til skamme, når det viser sig, at et flertal af boligejerne bruger perioden med afdragsfrihed til et nedbringe et dyrere banklån. Og det er netop, hvad der sker, viser en ny undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk. Her svarer 44 procent af dem, der har haft et boliglån med afdragsfrihed, at pengene er blevet brugt til at nedbringe gælden på et dyrere banklån. 16 procent svarer, at de har brugt pengene til forbrug, mens 15 procent har brugt dem på boligforbedringer. 11 procent har brugt pengene på henholdsvis nedbringelse af anden gæld eller til opsparing.

”Der er en klar tendens til, at man bruger afdragsfriheden, præcis som bankerne anbefaler, nemlig til at nedbringe et dyrt banklån. Der kan også være god ide i at bruge pengene på boligforbedringer for at undgå et ydereligere lån i forbindelse med overtagelsen af huset, hvis man fx skal have lagt nyt tag eller lavet nyt køkken fra starten”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Forbedringer tjener sig sjældent ind

Overtager man et hus, hvor der skal laves forbedringer helt fra starten for at få huset sat i stand eller opdatere det til nutidens standarder, kan afdragsfriheden være en god måde at få noget ekstra luft i budgettet til netop disse opgaver. Pønser du på at sælge boligen igen inden for en kortere periode, skal du dog overveje, hvor mange penge du skyder i forbedringer. Pengene kommer nemlig sjældent tilbage i forholdet en til en.

”Med mindre man har håndværkssnilde og kan lave det meste selv, vil både om- og tilbygninger men også udskiftning af fx tag, vinduer eller køkken ikke give et overskud på kontoen, når du sælger. Dog er der ingen tvivl om, at et godt køkken eller badeværelse eller et nyt tag trækker prisen op på boligen – men ikke i forholdet en-til-en med de penge, der er brugt”, siger Birgit Daetz.

Læs også: Vestjyderne betaler mest for et flot køkken

Læs også: Flotte badeværelser trækker boligprisen op

Læs også: To ud af tre betaler gerne ekstra for et nyt tag, når de køber bolig

Find mere om