”2020 slår alt, hvad vi tidligere har oplevet – også tiden før finanskrisen”

ENGANGSFOTO

Claus Jeppesen, indehaver af Nybolig Ebeltoft fortæller her om rekordåret 2020, der har budt på et vildt salg af sommerhuse. Privatfoto

År 2020 har uden tvivl været et af de vildeste år på boligmarkedet. Sådan lyder konklusionen samstemmende fra flere af landets ejendomsmæglere. Boligsiden har talt med flere af dem, og her kan du møde et par af sommerhusmæglerne, der beretter om det vildeste år i deres karriere.

På Lyngsbækalle i Ebeltoft ligger sommerhusene placeret fint side om side. Et af husene blev i sommeren 2020 sat til salg. Prisen var 1.895.000 kroner for sommerhuset fra 1959.

Huset nåede ikke at få lang tid på markedet. Men det betød dog ikke, at der ikke var bejlere nok til de eftertragtede kvadratmeter.

Cirka 40 interesserede købere bookede fremvisning af sommerhuset. 20 af dem var interesserede i huset, der endte i en budrunde. Cirka 10 af de interesserede sendte et bud afsted til ejendomsmægleren, og sommerhuset blev solgt til 250.000 kroner mere end udbudsprisen. Alt sammen skete i løbet af juli måned.

Det var Nybolig i Ebeltoft, der havde det pågældende sommerhus til salg. Og ifølge indehaver og ejendomsmægler, Claus Jeppesen, er salget langtfra enestående i år.

”2020 har uden tvivl været det vildeste år, som jeg har været med til i mine 37 år som ejendomsmægler. Og jeg var trods alt også med i de glade dage før finanskrisen. Men i år har været speciel, fordi det hele er gået så stærkt, og fordi vi har haft så mange budrunder,” fortæller Claus Jeppesen, der har i alt seks butikker.

Sidste års resultat nået på seks måneder

Hos Nybolig Ebeltoft sælger de sommerhuse i Ebeltoft og på Mols, og efter et 2019, som stille og roligt blev bedre og bedre, var optimismen stor, da Claus Jeppesen kunne tage hul på 2020.

”Tilbage i januar tænkte jeg, at det ville blive et godt år, ingen tvivl om det. Det gik også fint, indtil vi nåede 11. marts, hvor statsministeren lukkede landet ned. Det udløste selvfølgelig tanker om, hvad vi nu skulle stille op, og hvad vi rent praktisk skulle gøre,” forklarer han.

Tiden op til nedlukningen havde været travl med sommerhusene, og bortset fra enkelte aflysninger af fremvisninger af sommerhuse i de første par uger efter nedlukningen, viste sig hurtigt, at Claus og medarbejderne i Ebeltoft fortsat fik nok at lave. Endda mere end de kunne drømme om.

”Da vi nåede 1. juli, havde vi solgt lige så mange huse, som vi normalt gør på et år, og det stoppede jo ikke der,” fortæller Nybolig-mægleren.

Stilhed før storm

Næsten samme udvikling oplevede de hos RealMæglerne i Ubby, Kalundborg, som Steffen Sørensen er indehaver af sammen med Githa Klarstrup.

Steffen Sørensen, medindehaver  af RealMæglerne i Ubby, Kalundborg oplevede et sommerhussalg, der eksploderede tilbage i april. Privatfoto

”Kort sagt, så har vi haft rigtig, rigtig travlt. Jeg har ikke oplevet noget tilsvarende i min tid som ejendomsmægler. I årene før finanskrisen var der også travlt, men det skete over et længere stræk og ikke i det eksplosive tempo, som vi har set i år. Stigningen i salg og efterspørgsel i år skete fra den ene dag til den anden,” fortæller Steffen Sørensen og uddyber:

”I den første uge efter nedlukningen i marts, brugte vi tiden på at få klaret det praktiske og afvikle de ting, der allerede var i gang. Derefter var det som om, at telefonledningen blev klippet over og rullegardinerne blev rullet ned. Der var helt dødt i butikken,” forklarer Steffen Sørensen.

Men der var tale om stilhed før storm. For allerede efter 14 dage, begyndte der at komme gang i butikken igen.

”Det begyndte stille og roligt, og da vi så nåede til april, eksploderede sommerhussalget, og det fortsatte hen over sommeren og helt frem til efter efterårsferien. Alle de købere, der i noget tid havde sagt måske og overvejet at købe et sommerhus, de slog til i år, og hver gang, vi fik et nyt sommerhus til salg, havde vi solgt tre andre,” fortæller Steffen Sørensen.

Overvægt af købere

I Ebeltoft forklarer Claus Jeppesen, at det egentlig har været okay at få nye sælgere på banen igennem hele året. Men sådan har det ikke været i Kalundborg, forklarer RealMægleren.

”Da rygtet spredte sig om, at sommerhusene blev revet ned fra hylderne, var der flere af de sælgere, der havde overvejet at sælge, som nu prøvede markedet af. Men det var bare stadig ikke nok til at matche den overvægt af købere, som vi så. Nogle steder var vi simpelthen nødt til at vente med at slå til-salg-skiltet i jorden, ligesom vi har haft en del handler, der er solgt til overpris,” forklarer Steffen Sørensen.

”Samtidig har der været sælgere, som har tænkt, at nu kunne de ikke selv rejse for en stund, og derfor har de valgt at beholde sommerhuset i år, så de har haft et sted at tage hen i ferierne. Og nogle har også gerne ville se tiden an. For hvis corona fortsætter ind i 2021, kan det måske også smitte af på priserne i opadgående retning,” tilføjer Steffen Sørensen.

Nye købere

Køberne har i bogstaveligste forstand stået i kø for at se på de udbudte sommerhuse, og ifølge Claus Jeppesen fra Ebeltoft er der sket en ændring i netop køberskaren.

”Tidligere var det typisk folk over 55 år, som var standardkøberen til et sommerhus. Men i år har vi også set mange flere yngre mennesker i alderen 30-40 år, som normalt tager til udlandet på sommerferie, men som nu gerne ville købe et sommerhus,” fortæller Claus Jeppesen og tilføjer:

”Det er familiemennesker, som i forvejen har haft et vist beløb stående på deres feriebudget, og som nu har valgt at bruge pengene på udbetalingen til et sommerhus i stedet. Mange af dem ser sommerhuset som en god investering, hvor de kan være i kommende ferier. For jeg hører også fra flere af dem, at selvom de fremover kan rejse til Italien og Spanien igen, så vil de hellere blive i Danmark.”

I Kalundborg kan de også nikke genkendende til de yngre familier som sommerhuskøbere.

”Vi har haft en del lokale, der har købt sommerhuse, men søgningen fra de ikke-lokale kunder fra hovedstadsområdet har været væsentlig større, end den plejer. Vi har især haft mange købere fra hovedstaden, som har følt sig spærret inde i deres lejlighed med to eller tre børn. De har haft behov for en græsplæne, og de har kendt vores område fra tidligere. På den baggrund har vi decideret handlet sommerhuse på 10-15 minutter, hvor det egentlig blot har handlet om at se huset, hvorefter køberne har spurgt, hvornår de kunne flytte ind,” siger Steffen Sørensen.

Hvad så nu?

Her ved årets udgang er det også tid til at lægge budgettet for næste års udvikling. Og det har været en svær opgave efter et år, hvor salget er fordoblet, fortæller Claus Jeppesen fra Nybolig Ebeltoft.

”Jeg tror, vi vil se et lidt mindre udbud og dermed lidt færre salg til lidt højere priser i 2021 end i år. Men jeg tror samtidig også, at sommerhuskøberne stadig vil være der, selvom det bliver i et lidt mindre omfang. Jeg tror med andre ord, at der kommer mere harmoni mellem udbud og efterspørgsel, så det ikke bliver så vild en udvikling, som vi har set i år. Det ser vi allerede nu, hvor der stadig er mange købere for årstiden, men hvor den værste damp er forsvundet. Nu er vi der, hvor køberne igen forsøger at få et lille afslag i prisen. Det var jo ikke muligt i foråret og sommer,” fortæller Claus Jeppesen.

Skal du også sælge din bolig?