Sådan undgår du at din bolig bliver en rotterede

Foto: Pixabay

Pusler det på loftet, og hører du lyde i skuret? I bedste fald har du fået besøg af en enlig mus; i værste fald er du netop blevet vært for en hel rottefamilie. Er der grænser for din gæstfrihed, så se her, hvordan du slipper af med den uønskede invasion.

Skadedyr kommer i alle afskygninger. Små støvmider, sølvfisk og ikke mindst møl kan hærger senge, badeværelser og køkkenskabe. De er irriterende, men er til at leve med og kan relativt nemt bekæmpes, hvis de kommer i moderate mængder.

Anderledes er det med de større skadedyr, der kan beslutte at flytte ind i vores boliger. Mus og rotter er på listen over skadedyr, vi nødigt giver fribillet til huset. Rotter skal bekæmpes professionelt, og ser du en rotte på din ejendom, har du pligt til at melde det til kommunen, der sender en rottebekæmper ud til dig – heldigvis uden at det koster dig en krone.

”Som boligejer har man en forpligtelse til informere, hvis man ser rotter. Det er noget, kommunerne tager meget alvorligt. I Københavns Kommune kan du fx anmelde, at du har set rotter, online på kommunens website, men ser du en rotte inde i en bygning, skal du ikke bruge formularen men ringe på telefonen i stedet. Det siger lidt om, hvor alvorligt det bliver taget”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Fodrer du rotterne?

Ofte kommer rotter på grund af uvidenhed. Du mener sikkert ikke selv, at du fodrer rotter, men rotter er alt andet end kræsne, og dit udhus kan – uden at du ved det – være blevet rotternes spisekammer. Fuglefrø, blomsterløg, opbevarede kartofler eller æbler er guf for rotterne, så opbevarer du det ikke i fx solide plasticbøtter med låg eller i metalskabe, risikerer du at få rotter.

Smider du kogte grøntsager eller endda kød og æg på din kompostbunke, kan du også regne med, at der ikke går lang tid, før du har rotter.

Og ofte går det galt, når velmenende fuglevenner fodrer fuglene, ikke bare på foderbrættet men direkte på græsplænen. Fuglefoder på jorden er en af de hyppigste årsager til, at der kommer rotter i private hjem. Så tag et kritisk blik på dit udhus og have og se, om du er lidt for gavmild med spisestederne.

Tjek, om du har rotter

For at kunne bekæmpe rotterne kræver det, at du ved, de er der. Måske har du set en på din grund, og så er du ikke i tvivl. Brian Hasenkam, der er skadedyrsbekæmper ved Slagelse Kommune, har disse gode råd til dig, der vil tjekke dit hjem for rotter:

  1. Lyt. Især om natten, hvor rotterne er mest aktive, kan du være heldig – eller uheldig om du vil – at høre dem. Gnavelyde, hvin og skrig er typiske rottelyde.
  2. Snus. Lugter der? Rotter lugter ikke godt, og oplever du en anderledes og skarp lugt, som et marsvinebur der ikke er blevet skiftet, kan det være rotter.
  3. Se. Hold øje med huller, afgnavede spåner og rottereder. Der kan også være ekskrementer på gulvet, men ofte vil der ikke være det. Se også efter fedtede og brunlige spor. Fedtet i rotternes pels sætter sig som aflejringer, der hvor de færdes. Hold derfor øje med brunlige spor og mærker ikke bare på gulvet men også på vægge, bjælker, rør og kabler.

Rottehund på kommune-kontrakt

Har du fået rotter, har du pligt til at gøre noget ved det, men som privatperson kræver det som sagt blot, at du kontakter kommunen.

I historien ”Rottefængeren fra Hameln” lokkede rottefængeren alle rotterne ud af byen med sin fløjte og lod dem drukne i floden Weser. Så let går det ikke i virkeligheden. De fleste moderne rottefængere bruger i dag gift og fælder for at komme rotterne til livs. Men i Slagelse Kommune har man taget alternative metoder i brug. Her er to hunde ansat på kontrakt af kommunen. Hundene danner par med to uddannede skadedyrsbekæmpere, der tager ud til borgere med rotteproblemer.

”Det er især, når det kommer til rotteproblemer på større ejendomme og områder, at hundene rigtig kommer til deres ret. De kan hurtigt afsøge et stort område, fx en lade, og markere, hvis de finder et rottehul. Skulle jeg gøre det samme, ville det tage mig flere timer”, siger Brian Hasenkam, der hver dag tager på arbejde med sin makker Puff, der er dansk-svensk gårdhund og specialist i rotter.

Bor du i Slagelse Kommune, kan du altså være heldig at få besøg af Brian og Puff, hvis uheldet er ude, og du har fået rotter. Andre kommuner må klare sig uden hunde-power.

Find mere om