Renovering med respekt for husets natur

Foto: Boligsiden

En villa med et par og tres år på bagen behøver bestemt ikke være hverken umoderne eller ude af sin storhedstid. Er du i stand til at se ud over gulnede tobakslofter og en gammeldags planløsning, kan du få et helt fantastisk nyt hus ud af det gamle – helt uden at ændre ved husets oprindelige natur.

Ved at se muligheder i et gammelt hus og inddrage husets unikke natur og originale detaljer i renoveringen får du et både smukt og stilsikkert resultat, der ikke prøver at tvinge det til at være nybyggeri i stedet. Læs her, hvordan arkitekt Pernille Arends gjorde en villa i Gentofte fra 1955 endnu smukkere, end den allerede var.

Pas på når du opfrisker gammelt til nyt

Det er ikke noget problem at toptune en gammel bolig, så den er skåret efter de tendenser og standarder, der er oppe i tiden lige nu. Men skal det gøres i tråd med husets natur, er der brug for et lidt mere trænet øje til hjælp. Det kan nemlig hurtigt suge charmen ud af en ellers historisk og karakteristisk bygning at forsøge at strømline den med nybyggede huse, og det kan fremstå ugennemtænkt og som decideret stilkiks at tvinge moderne tankegange ned over et ældre typehus. Det er derfor vigtigt at have husets natur og bagvedliggende idé med i sine overvejelser, når man renoverer et hus af ældre dato og ønsker et sammenhængende og harmonisk resultat. Netop denne bevidsthed var central for Pernille Arends, der var arkitekten bag renoveringen af denne smukke 50’er villa.

Rød tråd og respekt for husets idé

Huset i Gentofte blev fremvist for arkitekt, Pernille Arends på baggrund af faglig interesse, men en øjeblikkelig kærlighed til husets detaljer og særligt det kendskab til træ, der skinnede igennem overalt, fik hende til at købe huset på stedet. Pernille var meget bevidst om at bevare de originale elementer, og selvom hun har ændret på husets planløsning, givet det tobaksgulnede træ en opdatering og i det hele taget skilt alt ad og samlet det igen, så har hun tænkt nøje over at lade de oprindelige tanker med huset bestå. Hun har altså ikke bare malet lofter og vinduer hvide for at lysne, som mange ellers instinktivt gør ved synet af trælofter, og hun har samtidig været omhyggelig med at lade indretningen af huset bære præg af genbrugsfund fra husets samtid.

Klik her for at læse mere om ombygningen og se flere billeder af huset før og efter

Foto: Christina Kayser Onsgaard

50’er-huset er kram

Villaer opført i 1950’erne er ofte kendetegnet ved gode, solide materialer og en høj kvalitet. Derfor er priserne også højere for 50’er-villaerne end for eksempelvis 60’er- og 70’er-villaerne, der er af mere svingende kvalitet.

”I gennemsnit blev villaer fra 50’erne solgt for 14.700 kroner pr. kvadratmeter det seneste år. 60’er-villaerne er solgt for 12.600 kroner pr. kvadratmeter og 70’er-villaerne 11.900 kroner pr. kvadratmeter”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Hvis man selv har lyst til at købe en ældre villa og give den et ansigtsløft, så er 50’er villaen et godt bud på grund af det gode materialevalg. Læs mere om 50’er-huset hos Bolius

De 50’er-villaer, der er til salg i dag, er delt i to lejre. Der er de villaer, der allerede har fået et ansigtsløft, og som fremstår indbydende og indflytningsklare, og så er der dem, der i den grad trænger til en kærlig hånd. Priserne for de to typer ligger naturligvis i hver sin ende af spektret.

Danmarks dyrest udbudte villa netop nu er bygget i 1959. Se den spændende, minimalistiske liebhavervilla og få mere inspiration til din egen 50’er-villa. Se Vedbæk Strandvej 344, 2950 Vedbæk.

Find mere om