Overvejer du forældrekøb? Se udvalget af boliger til salg

Foto: Boligsiden

Der kan være flere fordele forbundet med forældrekøb – ikke mindst at du sikrer dit barn en god start i sikre rammer, når de flytter hjemmefra. Læs mere om fordelene forbundet med forældrekøb her, hvor du også finder det aktuelle udbud af lejligheder, som egner sig til forældrekøb.

Går du også og leger med tanken om, hvorvidt du bør kaste dig ud i et forældrekøb?

Lige om lidt åbner flere af landets uddannelsesinstitutioner dørene op for tusindvis af spirende studerende, der højst sandsynligt skal tage hul på bøgerne og studielivet i en af landets større byer i forbindelse med studiestart.

Det betyder, at der vanligt er flere af de nye studerendes forældre, som afsøger muligheden for, om de bør købe en bolig, hvor deres barn kan bo undervejs i det kommende studieliv.

Det kaldes populært for forældrekøb og går kort sagt ud på, at forældre køber en ejerbolig, som de udlejer til deres barn, hvilket der kan være flere fordele forbundet med, som du kan læse om senere i denne artikel.

Ifølge en søgning foretaget af Boligsiden er der lige nu over 300 boliger til salg, som, ejendomsmæglerne vurderer, er egnet til forældrekøb.

Listen omfatter udelukkende boligtypen ejerlejligheder og indeholder boliger, der er placeret rundt om i landet, men primært omkring større byer. Klik dig videre og se det aktuelle udbud.

Bemærk: Vi har benyttet Boligsidens fritekstsøgning med søgeordet ’forældrekøb’, hvilket betyder, at ordet går igen i ejendomsmæglernes salgsopstillinger. Boligsiden tager ikke ansvar for, hvorvidt ordet ’forældrekøb’ er fyldestgørende i hver enkelt af salgsopstillingerne. Vær desuden opmærksom på, at der løbende vil være variation i, hvor mange boliger med ordet ’forældrekøb’ i salgsopstillingen, der vil være til salg på et givent tidspunkt.

Hvad er fordelene ved forældrekøb?

Vi vender i første omgang tilbage til den unge, potentielt spirende studerende, der måske flyver fra reden for første gang, og som muligvis skal flytte til storbyen. Barnet, for hvem forældrene påtænker at udleje ejerboligen til.

En af de største fordele ved forældrekøb er nemlig, at man som forælder har mulighed for at hjælpe sit barn på vej og på den måde sikre, at det får et stabilt og trygt hjem at bo i, når barnet tager hul på det nye kapitel i livet.

På den måde undgår man også, at ens barn skal søge efter en af de eftertragtede lejeboliger, som kan være svære at finde og betale for især studerende. Samtidig undgår man også, at ens barn bliver offer for snyd i form af falske udlejere og boligsvindel.

Derudover kan forældrekøbet ses som en investering, der kan give økonomisk vinding på sigt, hvis boligens værdi stiger over tid.

Tidligere var der også skattemæssige fordele forbundet med forældrekøb, men de forsvandt i overvejende grad i forbindelse med vedtagelsen af Finansloven 2020. Du kan læse mere om de gældende skatteforholde i forbindelse med forældrekøb på Skats hjemmeside.

 

Værd at vide om forældrekøb:

Ligesom med et ordinært boligkøb, er der en masse regler at sætte sig ind i, når det kommer til forældrekøb. Det gælder især, fordi boligen skal udlejes.

Et godt råd lyder derfor at sætte dig godt ind i reglerne forud for forældrekøbet.

En fordel ved forældrekøb er blandt andet, at dit barn ofte vil kunne søge boligstøtte, når du udlejer forældrekøbet, hvilket vil give noget løbende, økonomisk hjælp til dit barn. Du kan læse mere om reglerne for boligstøtte/boligsikring her.

Udlejning af en bolig er omfattet af Lejeloven og Boligreguleringsloven. Derfor er det også en god idé at sætte dig ind i dine juridiske forpligtigelser som udlejer, ligesom det anbefales, at du udretter en formel lejekontrakt mellem dig og dit barn. En lejekontrakt er desuden nødvendig i forhold til at søge om boligstøtte.

Der vil oftest være vedtægter i den ejerforening, hvor du påtænker at købe lejligheden. Dem bør du især læse nøje i forbindelse med forældrekøb, fordi flere ejerforeninger ikke accepterer udlejning og/eller fremleje eller blot accepterer det inden for en begrænset periode.

Kilder: SKAT, retsinformation, Borger.dk