Er boligen en dårlig investering?

solgte huse

Foto: Boligsiden

Investerede du dine penge i mursten, guld, aktier eller investeringsrødvine i januar 2004, er der stor forskel på udbyttet i dag. Har du sat dine penge i bolig, har du i dag det mindste overskud, viser en opgørelse fra Boligsiden.dk. Men gør det boligen til en dårlig investering?

Satte du alle dine millioner i bolig i januar 2004, kan du her 10 år efter få pengene en halv gang igen. Det er ikke helt dårligt, men udbyttet på din bolighandel er kun en brøkdel af, hvad du kunne have tjent, hvis du havde investeret i guld, aktier eller investeringsrødvine.

Havde du sat dine penge i guld i 2004, ville du i dag sidde med det største afkast, da guldet i dag er over tre gange mere værd end i januar 2004. Aktiemarkedet har det seneste år udviklet sig positivt, så aktier har været det næstbedste bud på den mest profitable investering. Herefter kommer investeringsrødvinene, der mellem 2007 og 2010 ellers lå og konkurrerede med guldet om at være den mest givende investering. Men kurven for investeringsrødvine er knækket, og de må altså se sig slået af aktierne, selvom de i dag stadig giver knap to en halv gang tilbage, hvad der blev investeret i dem i 2004.

De fleste investeringer vinder på den lange bane

Og boligerne? Deres værdi er steget langt mindre end de andre fashionable investeringsobjekter. Så er boligerne en dårlig investering?

”Det korte svar er nej. Som udgangspunkt er en bolig ikke en dårlig investering. Som man kan se på kurven nedenfor, har man ikke tabt penge, hvis man har investeret sine penge i bolig. Der er faktisk kommet et pænt afkast”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Boligpriserne tog et ordentligt dyk i forbindelse med finanskrisen i 2006 og 2007. Solgte man bolig efterfølgende, var man ret sikker på et tab. Men sammenlignet med de rutsjeture især aktierne men også guldpriserne og investeringsrødvinene tog i samme periode, fremstår boligpriserne pludselig meget stabile”, siger Birgit Daetz.

Boligen er en praktisk investering

Dét boligen også kan i modsætning til guld, aktier og investeringsrødvine, er, at den kan benyttes, mens den samtidig bruges som investering.

”Boliger bliver købt for at blive brugt, og det er nu engang deres primære formål. Hvis man så også kan få en gevinst, er der selvfølgelig ingen, der siger nej til det”, siger Birgit Daetz.

Der er altså stadig mere livrem og seler over at invester i fast ejendom end i eksempelvis aktier. Når det så er sagt, så er det med boliger som med alle andre investeringer, at jo længere perspektivet er, desto større sandsynlighed er der for at få en gevinst. Køber og sælger du bolig inden for et år, kan du godt risikere et tab, mens du på en årrække over 10, 20 eller 30 år vil være langt mere sikker på en gevinst.

Fakta om boligkøb og investering

En tidligere undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at 60 procent enten helt eller delvist opfatter deres helårsbolig som pensionsopsparing.

Læs også: Vi opfatter boligen som pensionsopsparing

Kun 13 procent ser deres sommerhus som en investering.

Læs også: Vores sommerhuse er ikke investeringsobjekter

Sådan gjorde vi:

  • Liv-EX 100 er et indeks, som viser prisudviklingen på de 100 bedste investeringsvine (Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Rhone og Italien). Indekset er sat til 100 i januar 2004.
  • Kursen på OMXC20 (de 20 mest handlede danske aktier) er baseret på sidste handelsdag i måneden.
  • Boligpriserne er baseret på tal fra OIS og Boligsiden, og gælder for villaer og rækkehuse.
  • Guldprisen er i USD og viser prisen for en “troy ounce” ca 31,1 gram.
  • Der er ikke taget højde for løbende omkostninger eller transaktionsomkostninger.
Find mere om