Energiduksene bor i Albertslund

Boligerne med de gode energimærker har grupperet sig i Albertslund. Her har 57 procent af enfamiliehuse energimærke C eller bedre. Det gør Albertsund til Danmarks mest energivenlige kommune, når det kommer til en energirigtig boligpark, viser tal fra Boligsiden.dk.

Køber du hus i Albertslund, er der stor sandsynlighed for, at du får en bolig med et godt energimærke og en tilsvarende lav varmeregning. Albertslund er nemlig den kommune, der uden konkurrence har flest boliger med energimærke C eller bedre. Andelen er oppe på 57 procent, og det ligger langt over landsgennemsnittet på 30 procent. De nærmeste konkurrenter til tronen er Solrød, der kan præstere 49 procent boliger med energimærke C eller bedre og Skanderborg og Aarhus der kommer op på 47 procent.

”Der er jo mange måder at opgøre det på, og ser man på andelen af energimærker i den bedste halvdel, ligger Albertslund i toppen. Men ser man på, hvilke kommuner, der fx har flest huse med energimærke A, så overgår førstepladsen til Allerød Kommune, hvor 9,3 procent af enfamilieshusene har energimærke A, hvor Albertslund har 3,7 procent”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Kommunernes A-team

Af de kommuner der har en høj andel af boliger med energimærke A ligger Aarhus på andenpladsen efter Allerød med en andel på 7,3 procent. Det er bemærkelsesværdigt at Aarhus både har så høj en andel af boliger med godt energimærke generelt, men også slår ud på andelen af boliger med A-mærket.

Aarhus adskiller sig markant fra andre kommuner med en gammel boligpark fx København og Frederiksberg kommuner. Især Frederiksberg har en energitung boligpark med en andel på 17, 7 procent af boliger med energimærke C eller bedre og blot 1,5 procent med A-mærke. København har lidt flere af de energirigtige boliger, men begge kommuner ligger langt fra niveauet i Aarhus. Også Odense klarer sig bedre end København og Frederiksberg.

De gode energimærker i Aarhus kan skyldes, at kommunen stækker sig længere ud fra selve byen end eksempelvis København og Frederiksberg kommuner, og her er der flere villakvarterer med boliger fra senere byggeår, der typisk har bedre energimærker.

Nybyggeri trækker op

Boligparkens alder spiller helt klart en rolle for fordelingen af energimærker. Der er nemlig en grænse for, hvor meget man kan forbedre energimærket på gamle boliger. Ifølge beregninger fra Energistyrelsen skal man ikke regne med at kunne rykke et gammelt hus med energimærke F eller G længere op end til et C-mærke. Skal boligparken have en stor andel af boliger med A-mærke, kræver det altså, at den er relativt nybygget.

Lave boligpriser giver dårlige energimærker

De kommuner, der har en stor andel af huse med energimærke G, er typisk kommuner med lave boligpriser. Det er kommunerne i det sydligste Sjælland og flere af øerne. Her er boligparken ikke nødvendigvis ældre end i andre kommuner, men færre boliger lader til at være blevet energirenoverede.

”Når boligpriserne er lave, vil man som husejer overveje, om en eventuel energirenovering kan betale sig. Det kan være svært at få prisen for en energirenovering til 200.000 kroner hjem ved et senere salg på et hus, der måske i sig selv koster 500.000 kroner. Bor man i nogle af kommunerne med lave boligpriser, har man måske heller ikke 200.000 kroner at smide efter en energioptimering,”, siger Birgit Daetz.

Top 5 kommuner med størst andel af huse med C-mærke eller bedre

1. Albertslund (57 %)

2. Solrød (49 %)

3. Aarhus (47 %)

4. Skanderborg (47 %)

5. Vallensbæk (46 %)

Top 5 kommuner med størst andelaf huse med A-mærke

1. Allerød (9 %)

2. Aarhus (7 %)

3. Glostrup (7 %)

4. Greve (7 %)

5. Holstebro (6 %)

Top 5 kommuner med største andel huse med G-mærke eller dårligere

1. Ærø (33 %)

2. Langeland (33 %)

3. Samsø (30 %)

4. Lolland (30 %)

5. Guldborgsund (27 %)