Salget af flexboliger i 2021 slog rekord – kommuner overvejer ny strategi

solgte huse

Foto: Boligsiden

Der blev solgt et rekordstort antal flexboliger i 2021. I nogle af de kommuner, der bruger ordningen mest, diskuterer man nu, om man skal skære ned på flexboligtilladelserne.

Boligmarkedet buldrede afsted i hele 2021, og det kan ses på alle bundlinjer. Også på den der står flexbolig på. For salget af boligerne uden bopælspligt er steget med 17 procent bare fra 2020 til 2021, hvor der blev handlet flexbolig 2.865 gange. Det er det højeste antal, siden flexboligordningen blev indført i 2013.

”Der har været et ekstremt pres på markedet for sommerhuse i det seneste halvandet år, fordi mange flere end tidligere har ønsket at købe sommerhus til at holde ferie i. Det har presset udbuddet i bund, og mange købere har derfor fundet alternativer. Det har bl.a. fået flere til at købe huse med flexboligtilladelse, så de kan bruges som sommerhuse. Altså er stigningen i interessen for flexboliger i høj grad betinget af et lavt udbud og en høj efterspørgsel,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Lokal kritik af flexboligordning

En af de kommuner hvor der er solgt flest flexboliger er Vordingborg Kommune, der i 2021 har set 264 huse solgt som flexbolig.

På grund af den store brug af flexboligordningen har kommunens økonomiudvalg diskuteret, om tiden er inde til at stoppe udstedelsen af flexboligtilladelser. I Vordingborg oplever man, at ordningen efterlader boligerne tomme om vinteren og affolker byerne. Det fortalte DR P4 Sjælland i sidste uge.

Foreløbig er ordningens skæbne sendt til yderligere behandling i Vordingborg Kommunes klima- og teknikudvalg. Men drøftelserne i Vordingborg er ikke enestående, for kritikken er også udbredt i andre kommuner, hvor der sælges mange flexboliger. Det gælder blandt andet på Ærø, hvor man ikke længere giver flexboligtilladelser automatisk, men i stedet vurderer hver enkelt sag enkeltvis.

”Flexboligordningen blev indført for at skabe liv i de huse, der var svære at sælge. Nu går noget af kritikken på, at den gør det modsatte – skaber spøgelsesstemning i de byer, den var sat i verden for at forny,” siger Birgit Daetz og pointerer:

”Kritikken kommer i en tid, hvor salget af boliger vækster i hele landet, hvor udbuddet er lavt, og hvor yderkommunerne er blevet mere attraktive på grund af lave priser og coronaåbenbaringen om hjemmearbejde. Det er derfor også logisk, at kommunerne diskuterer deres praksis omkring udstedelsen af flexboligtilladelser. Nogle kommuner har ganske enkelt ikke brug for ordningen lige nu.”

Det er kommunerne selv, der administrerer flexboligordningen. De bestemmer altså selv, om de vil udstede flexboligtilladelser i det hele taget, om ordningen skal gælde i dele af kommunen eller noget tredje.

Udviklingen i salget af flexboliger:

ÅRANTAL SALG
20171.346
20181.495
20191.697
20202.447
20212.865

(En flexbolig er her defineret som en bolig, der har en såkaldt dobbeltannoncering. Altså hvor den er annonceret som villa/fritidsbolig eller fritidsbolig/villa. Kilde: Boligsiden)

Her bliver solgt flest flexboliger:

KOMMUNEANTAL SALG
Lolland309
Vordingborg264
Bornholm257
Guldborgsund242
Langeland238
Frederikshavn190
Lemvig154

(En flexbolig er her defineret som en bolig, der har en såkaldt dobbeltannoncering. Altså hvor den er annonceret som villa/fritidsbolig eller fritidsbolig/villa. Kilde: Boligsiden)

Find mere om