Det kan være dyrt at spare en gratis salgsvurdering

Indblik er i denne uge skrevet af Uffe Drejer, der er administrerende direktør i Home.

Når et par hundrede tusinde boligejere hvert år skal sælge boligen eller overvejer det, står valget for nogle mellem at sælge boligen selv eller bruge en ejendomsmægler.

For dem, der vælger det sidste, betyder det et første møde i hjemmet med mægleren, hvor salgsvurderingen finder sted.

Inden mødet i dit hjem forbereder mægleren sig grundigt på kontoret – trækker data og dokumenter på boligen, tidligere handler i nabolaget, udbuddet lige nu, matcher med muligt interesserede i køberkartoteket og lignende.

Let eller svært – men altid vigtigt valg

En salgsvurdering handler både om faglighed og personlighed – og det hele bliver hældt på den ’maskine’, der under mødet står og brygger i baghovedet på boligejeren: ”Hvem har jeg tillid til?”

Nogle kunder tager beslutningen på mødet, og andre har behov for at tænke og drøfte det en gang mere. Valget kan være let, det kan være svært, men det er vigtigt.

Salgsvurderingen og mæglervalget er nemlig udgangspunktet for, at du som boligejer kommer godt i gang og godt igennem salget.

At du får sat den rette pris i markedet, at der er styr på tilladelser og registreringer af din bolig, at du får de bedste salgsfif til at fremhæve det unikke og fikse det nødvendige.

Kort sagt, at du bliver klar til kunderne – online og på fremvisning.

Salgsvurderingen er en unik service, som mæglerbranchen giver til hundredtusindvis hvert eneste år.

Her kan private falde i

Det kan for nogle virke nemt at komme i gang med et salg selv, men det er også en vej, hvor du nemt kan komme til at stå alene og fare vild. Og der er ’huller’ undervejs, som du – og en køber – skal være opmærksom på.

Forbrugersikkerhed og prissætning er to steder, hvor private kunder risikerer at falde i.

Der er ingen forbrugerbeskyttelse i en privathandel. Ved en tvist er der kun en retssag til at afgøre sagen.

Ved brug af en ejendomsmægler, er det mægleren, der har ansvaret for, at både køber og sælger modtager alle relevante informationer om ejendommen og handlen.

Mæglerne har, hvis de er medlem, en ansvarsforsikring hos Dansk Ejendomsmæglerforening, og kunderne har adgang til klagenævn.

Kender du den rigtige pris?

Det kan også være, at du ’kender’ prisen, fordi naboens hus blev solgt til en bestemt pris for et halvt år siden – eller at du gør en god handel, fordi du har én interesseret køber, der allerede har banket på hos dig.

Men i mange tilfælde kan dit hus ikke sammenlignes med naboens og dermed heller ikke prisen. Samtidig vil en ejendomsmægler måske have flere interesserede købere i køberkartoteket, og der kan være endnu flere på nettet, der ikke har meldt deres interesse endnu.

Det har i høj grad betydning for den pris, du kan opnå for dit salg.

Sagt med andre ord. Det koster ikke noget at spørge om en salgsvurdering, men det kan være dyrt at lade være.

Find mere om