Boligpriserne er ikke færdige med at stige, men vi er forbi de største prishop

Indblik er i denne uge skrevet af Anders Christian Overvad, økonom ved Arbejdernes Landsbank.
Skrevet af Indblik-forfatter
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   19. april 2021   ·   3 MIN

Indblik er i denne uge skrevet af Anders Christian Overvad, der er økonom hos Arbejdernes Landsbank.

Det går stærkt på det danske boligmarked, og jeg skal være ærlig at sige, at det også går for stærkt. De nyeste tal fra Boligsiden viser, at huse i marts kostede 12,3 procent mere end ved samme tid sidste år. Lejligheder er i løbet af det seneste år blevet 13,6 procent dyrere, mens sommerhuse er steget med næsten 19 procent!

Det er voldsomme prisstigninger på et enkelt år, men det betyder ikke, at boligmarkedet kommer til at gå i stå resten af året. Det er hverken vores eller danskernes forventning.

I februar 2021 spurgte vi mere end 1.000 danskere om deres forventninger til boligmarkedet, og resultaterne viste, at næsten halvdelen af danskerne forventer stigende boligpriser det kommende år, mens blot 16 procent forventer lavere boligpriser.  Samtidig mener næsten 60 procent af de adspurgte, at boligpriserne i dag er for høje.

Resultatet står i stor kontrast til vores undersøgelse fra juni 2020, hvor næsten halvdelen af danskerne forventede lavere priser det kommende år, og kun knap 20 procent forventede stigende priser.

Så generelt er alle blevet væsentligt mere positive omkring udviklingen på boligmarkedet, efterhånden som coronakrisen har udviklet sig.

Boligmarkedet finder et lavere tempo

Det er ikke kun danskerne, der forventer højere priser. Nationalbanken opjusterede i sin nyeste prognose forventningerne til boligpriserne fra 3 procent i år til 9,7 procent.

Hvis jeg skal ”oversætte”, betyder det, at Nationalbanken i gennemsnit ser boligpriserne ligge 9,7 procent højere i år end sidste år, og da boligmarkedet allerede er buldret ind i 2021 med en voldsom fart, vil uændrede boligpriser fra nu af resultere i boligprisstigninger på 8,5 procent, hvis man regner med Nationalbankens metode på Boligsidens tal.

Jeg hæfter mig særligt ved to ting i Nationalbankens prognose: Som sagt er en stor del af prisstigningen allerede sket, og for det andet betyder det, at boligmarkedet vil finde et lavere tempo resten af året.

Afdæmpede prisstigninger forude

Det er også vores forventning, at boligmarkedet skal ned i gear. Priserne har taget et massivt hop det seneste år, og det betyder, at det fremtidige rum til prisstigninger er blevet væsentligt mindre.

Det er også vores forventning, at boligudbuddet vil vokse hen over foråret – der vil komme flere boliger på markedet – og det vil tage luft ud af markedet sammen med den seneste tids små rentestigninger.

Priserne vil altså fortsat stige, men i et væsentligt mere afdæmpet tempo end det, vi har set indtil nu.

Ikke som i de glade 00´ere

Selvom den seneste tids prisstigninger unægtelig har løftet udgifterne ved boligkøb og hævet det, vi kalder boligbyrden (udgifterne til boligkøb relativt til indkomsten), er boligbyrden stadig lav i en historisk kontekst.

Det skyldes, at vores indkomster løbende vokser, og at renten er på et meget lavt niveau på trods af små stigninger. Der er derved stadig en grundlæggende sammenhæng mellem prisniveauet og de realøkonomiske forhold.

Ser vi for eksempel tilbage på de glade 00´ere, var denne sammenhæng ikke til stede. Men det er den heldigvis i dag, hvorfor jeg endnu ikke er bekymret for prisniveauet.

Jeg ser dog heller ikke den store plads til prisstigninger fremadrettet, hvorfor boligmarkedet må forventes at lunte afsted de næste år, hvilket også vil være en velfortjent pause efter det sidste års spurt!

 

Læs mere

Så meget er det typiske hus steget i værdi i 2021 i din kommune
11. januar 2022   ·   2 MIN

Der blev solgt boliger for næsten 300 milliarder i 2021
9. januar 2022   ·   3 MIN

2021 blev endnu et år i opsvingets tegn
27. december 2021   ·   4 MIN

Boligmarkedet får større udfordringer i 2022
21. december 2021   ·   3 MIN

Den forheksede hovedstad
13. december 2021   ·   3 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.