Boligkøbere lader sig ikke skræmme af mørkemænd

Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC
Indblik er i denne uge skrevet af Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.
Skrevet af Indblik-forfatter
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   19. oktober 2020   ·   3 MIN

Indblik er i denne uge skrevet af Jan Nordmann, der er kommunikationschef hos EDC.


Denne artikel er en del af vores coronatema
Gå til tema

Trods coronakrise og væg-til-væg dommedagsprofetier om boligmarkedets elendighed sælger ejendomsmæglerne flere boliger end nogensinde. Vi har i skrivende stund i 2020 solgt lige så mange boliger som i hele 2016 – og inden oktober er omme, har vi solgt lige så meget som vi gjorde i 2018 og 2019, vel at mærke på et helt år. Det er isoleret set fantastisk, og det skal vi glæde os over.

Dermed modbeviser boligmarkedet de mange dystre forudsigelser, som bankøkonomer og boligeksperter stod i kø med i foråret. I et eftertænksomt øjeblik kan man ikke lade være med at spekulere over, hvor mange af disse ekspertudsagn der reelt var baseret på mavefornemmelser i stedet for på viden, tal og statistik. Selv regeringens vismænd spåede prisfald på op til 11 procent. Indtil videre er boligpriserne kun steget…

Boligkøberne realiserer fortsat deres planer

Spørger man i stedet boligkøberne, viser det sig, at kun 14 procent har ændret planer som følge af det verdensomspændende udbrud af coronavirus. Af disse var der for to ud af tre’s vedkommende kun tale om en kortvarig ændring af planerne.

Der er altså kun fem procent, der har sat planerne på pause, mens resten fortsætter jagten på en ny bolig.

Det fremgår af en undersøgelse fra september 2020 blandt godt 1.200 potentielle boligkøbere, som er skrevet op i EDC’s køberkartotek.

Et af resultaterne fra EDC´s undersøgelse blandt 1.200 potentielle boligkøbere. Kilde: EDC.

Dermed bekræfter undersøgelsen, hvad vi har kunnet se på salget, nemlig at boligkøberne ikke lader deres planer påvirke af corona-udbruddet. I en kort periode i foråret afventede mange en kort stund, men jeg tror, at de fleste nu har omstillet sig til en ”new normal” og er indstillet på, at livet går videre men under nogle nye betingelser.

Derudover har det også betydning, at coronaen indtil nu mest har været en sundhedskrise og i mindre omfang en økonomisk krise. Den stigende ledighed har mest ramt mennesker i servicebranchen, som i forvejen ikke har den højeste andel af boligejere. Det kan naturligvis ændre sig, hvis krisen trækker ud, men indtil videre er boligmarkedet i høj grad gået fri.

Forventninger til prisudviklingen er dalet

Der er til gengæld et tydeligere aftryk fra coronakrisen, når man spørger til de kommende boligkøberes forventninger til boligprisernes udvikling. To ud af tre tror på uændrede eller stigende priser, mens hver tredje tror på faldende priser de kommende år.

I EDC´s undersøgelse blandt de 1.200 potentielle boligkøbere, spørger mæglerkæden også ind til boligkøbernes forventninger til prisudviklingen. Kilde: EDC.

Det viser isoleret set et billede af boligkøbere, der har tillid til fremtiden, og til at deres bolig vil have en stabil prisudvikling de kommende år. Men når man ser på svarene fra en lignende undersøgelse gennemført sidste år, er det alligevel tydeligt at se, at der er væsentligt færre der tror på stigende priser.

I 2019 indikerede 61 procent, at de troede på deciderede prisstigninger – det gør kun 24 procent i dag.

Fra at tro på stigende priser er et flertal således skiftet i retning af at tro på uændrede priser.

Den stigende efterspørgsel er afgørende

Indtil videre har året på trods af coronakrise dog budt på generelt stigende boligpriser. En del af forklaringen er, at efterspørgslen har været større end udbuddet. Når vi har mindre at sælge, og flere der vil købe, så stiger priserne. Det kan i sidste ende vise sig at blive en betydende faktor, der ikke må undervurderes, for prisudviklingen også i de kommende år.

Når årsskiftet nærmer sig, og medierne igen efterspørger eksperternes bud på udviklingen det kommende år, må et fredsommeligt ønske derfor være, at det i højere grad bliver tal og fakta, der ligger til grund for udtalelserne, og ikke hvem der kan få mest omtale med det største overbud på, hvor galt det vil gå.

 

Læs mere

Så meget er det typiske hus steget i værdi i 2021 i din kommune
11. januar 2022   ·   2 MIN

Der blev solgt boliger for næsten 300 milliarder i 2021
9. januar 2022   ·   3 MIN

2021 blev endnu et år i opsvingets tegn
27. december 2021   ·   4 MIN

Boligmarkedet får større udfordringer i 2022
21. december 2021   ·   3 MIN

Den forheksede hovedstad
13. december 2021   ·   3 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.