Danske familier kan nu vælge hus på flere hylder end sidste år

En almindelig dansk familie har fået råd til flere huse Danmark sammenlignet med sensommeren sidste år. Foto: Boligsiden.

En almindelig familie i Danmark har råd til at købe 81 procent af de huse, der findes på det danske boligmarked. Det er en stigning i forhold til september, hvor Boligsiden sidste gang lavede opgørelsen i samarbejde med Nordea Kredit.

En dansk families muligheder for at købe hus er blevet bedre sammenlignet med sensommeren sidste år. Det fremgår af en ny opgørelse, hvor Boligsiden har fået Nordea Kredit til at beregne, hvad en familie med to børn kan låne til at købe hus for i hver af landets 98 kommuner. Forældrene arbejder som henholdsvis sygeplejerske og lærer.

Beregningerne viser, at familien kan købe 81 procent af de huse i Danmark, som er til salg netop nu. Og det er en stigning i forhold til september 2019. Dengang var resultatet, at familien kunne købe 78 procent af de udbudte huse.

”Corona har ikke ændret den almindelige families købekraft på boligmarkedet. Tværtimod har de nu råd til at kigge på en lidt større bid af markedet. Det er en god nyhed,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Frit valg i mange kommuner

Kigger vi lidt nærmere på opgørelsen, viser det sig, at familien har næsten frit valg på husmarkedet i 63 af landets kommuner. Her vil de være i stand til at købe mellem 80 og 100 procent af de udbudte huse.

Nogle steder har familien næsten bogstavelig talt frit valg. Det gælder eksempelvis kommuner som Tønder, Skive og Morsø, hvor familien har råd til mellem 98,4 og 99,7 procent af de udbudte huse. Men også i kommuner som Halsnæs, Vejle og Kolding har familien råd til over 80 procent af husene til salg.

I 11 af landets kommuner kan familien købe mellem 40 og 80 procent af husene, imens budgettet rækker til mellem 0 og 40 procent af de udbudte huse i de resterende 24 kommuner.

Hovedstaden er fortsat tæt på lukket land

”Der viser sig et helt klart billede af, hvor familien skal lede, hvis de vil kunne vælge og vrage blandt de udbudte huse. Fyn er næsten frit tilgængeligt, og i Jylland er det kun i Aarhus kommune, det kan blive en udfordring at finde et hus inden for budgettet, imens Skanderborg og Silkeborg kommuner giver et udvalg på 40-80 procent af husene,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Omvendt bliver udvalget mere begrænset for familien, når vi kigger mod København og hovedstadsområdet.”

Her er kommuner som Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Frederiksberg helt lukket land for familien. Men jo længere familien bevæger sig væk fra hovedstaden, jo bedre bliver muligheden også for at finde nyt hus. Og når de først kommer ud til kommuner som Holbæk, Ringsted og Faxe, er der igen tæt på frit valg.

Nye muligheder i Aalborg og Odense

Hvis vi sammenligner med sidste års resultat, er der en bemærkelsesværdig tendens at spore blandt de store byer. For det er blevet sværere for parret at finde et hus i Aarhus Kommune, hvor de i dag har råd til 38 procent af de udbudte huse. Sidste år lå andelen på 47 procent.

Samtidig er der opstået nye muligheder i storbyerne Odense og Aalborg. Her har de i dag råd til at købe 82 procent af husene i Aalborg og 80 procent af husene i Odense. Sidste år lå andelen i de to byer på henholdsvis 77 procent og 79 procent.

”Salgspriserne i de to byer er i samme periode faldet lidt, og det er også forklaringen på, at familien nu får mere hus for pengene disse steder,” siger Birgit Daetz.

Klar til kompromiser

Særligt for førstegangskøberne, kan det se sort ud, men selvom det kan være svært at finde sit første hus, betyder det ikke, at man som familie helt skal opgive håbet, hvis man gerne vil bo tæt på hovedstaden.

”Det kan være svært for førstegangskøberne at få foden indenfor på boligmarkedet i de mest attraktive kommuner. Men det er værd at huske på, at der findes både dyre og billige boliger i alle kommuner, og derfor bør man ikke udelukke en særlig landsdel, blot fordi budgettet ikke rækker til et gennemsnitligt hus. I stedet bør man overveje, om der er nogle boligønsker, hvor man kan gå på kompromis med eksempelvis beliggenhed, størrelse eller vedligeholdelsesstand,” siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit.

Her på kortet kan du se i hvilke kommuner familien har størst udvalg blandt de udbudte huse:

[infogram id=”ff60c42a-6686-4647-b1b2-da9d59e6299e” prefix=”8Jw” format=”interactive” title=”Så stor en del af husene til salg har familien råd til (post corona)”]

Så stor en del af husene til salg har familien råd til at købe

(Beløbet familien kan købe hus for er udregnet af Nordea Kredit på baggrund af en række forudsætninger, som er opstillet herunder. Data for udbuddet af huse er trukket 1. juli 2020. Kilde: Nordea Kredit og Boligsiden.)

Forudsætninger for udregningerne:

  • Forældrene i familien er i midten af 30´erne og består af en sygeplejerske og en lærer med 8-10 års joberfaring.
  • De har to børn i henholdsvis vuggestue og børnehave
  • Parret har en opsparing på 200.000 kroner, der kan bruges som indskud. Derudover har familien sparet op til advokat, flyttemand, ejerskifteforsikring, lettere istandsættelse af huset med videre.
  • Parret har et billån på 200.000 kroner, der afdrages over syv år.
  • De kører cirka 25.000 kilometer om året.
  • Parret købet et hus med et gennemsnitligt energimærke og i en gennemsnitlig stand.
  • Der ønskes et rådighedsbeløb per måned på 15.500 kroner (lidt mere end Finanstilsynets minimumsbeløb, men familien skal stadig passe på pengene.) Rådighedsbeløbet skal dække mad, rengøringsmidler, personlig pleje, frisør, tandlæge, briller, ferier, udflugter, gaver, aviser, eventuelle TV-pakker, opsparing til større ting som cykler, TV, mobiltelefoner, computere og så videre.
  • Rådighedsbeløbet skal til gengæld ikke dække faste udgifter som blandt andet forsikringer, fagforening, A-kasse, licens, telefon, daginstitutioner, boligskatter, el, vand, varme, renovation og vedligeholdelse.

(Der vil være mange forhold i beregningen, der kan se anderledes ud i den enkelte familie. Ved den endelige kreditvurdering tager Nordea derfor altid udgangspunkt i den konkrete familie og dennes behov og ønsker. Kilde: Nordea Kredit.)

Her har familien råd til flest af de udbudte huse:

KommuneDet kan de købe hus for (i kroner)Andel i procent
Fanø3.620.000100,0%
Tønder3.420.00099,7%
Skive3.310.00099,0%
Morsø3.440.00098,4%
Struer3.300.00098,4%

(Det beløb, som familien kan købe hus for, er beregnet ud fra de gældende udgifter i hver enkelt kommune som eksempelvis udgifter til daginstitutioner og lignende. Derfor varierer rådighedsbeløbet fra kommune til kommune. Kilde: Nordea Kredit og Boligsiden.)

Her har familien råd til færrest af de udbudte huse:

KOMMUNEDET KAN DE KØBE HUS FOR (I KRONER)ANDEL I PROCENT
Lyngby-Taarbæk3.490.0000,0%
Gentofte3.490.0000,0%
Frederiksberg3.490.0000,0%
Hørsholm3.340.0000,9%
Dragør3.490.0001,6%

(Det beløb, som familien kan købe hus for, er beregnet ud fra de gældende udgifter i hver enkelt kommune som eksempelvis udgifter til daginstitutioner og lignende. Derfor varierer rådighedsbeløbet fra kommune til kommune. Kilde: Nordea Kredit og Boligsiden.)