Sådan undgår du skattesmæk, når du har omlagt lån

Indblik er i denne uge skrevet af Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

De ekstremt lave renter på realkreditlån har sat gang i historisk store konverteringsbølger blandt boligejerne – faktisk de største i Danmark nogensinde. Hvis du er en af de mange, der har omlagt et realkreditlån, kan du selvfølgelig først og fremmest glæde dig over, at du har sikret dig en lav rente. Men husk ikke at glemme skatten.

Har du omlagt et realkreditlån og sikret dig en lav, fast rente kan du nemlig risikere et skattesmæk, hvis du glemmer at rette forskudsopgørelsen hos Skat. Det gælder også boligejere med variabel rente, som i løbet af året har fået rentetilpasset deres flekslån, især hvis du er fortsat med et F3- eller F5-lån, for så er renten på disse lån også faldet markant.

Så meget koster det at glemme at tilrette forskudsopgørelsen

Hvis du har omlagt et lån på 1 million kroner med afdrag fra en rente på 2,5 procent til 1 procent per 1. januar 2020, så sparer du cirka 14.600 kroner i renter ved omlægningen i 2020. Det betyder samtidig, at dit rentefradrag også bliver cirka 14.600 kroner mindre i 2020.

Da du ikke kan trække renter fuldt fra i skat, men kun med cirka 33 procent, betyder det, at du kan få et skattesmæk på cirka 4.800 kroner, når du modtager årsopgørelsen for 2020 til marts 2021, hvis du ikke ændrer i din forskudsopgørelse. Du kan ændre i din forskudsopgørelse for 2020 fra den 21. november. I eksemplet er det antaget, at bidraget er det samme før og efter omlægningen. Se tabellen nedenfor.

Derfor ændrer dit skattefradrag sig

Når du omlægger realkreditlån til et lån med en lavere rente, får de lavere renteudgifter betydning for skattefradraget, og dermed det samlede beløb, du skal betale i skat. Glemmer du at tage højde for det, kan det betyde, at du får dig en kedelig overraskelse det efterfølgende år, fordi du så har trukket for meget fra i skat.

Hvis ikke du husker at rette rentefradraget på forskudsopgørelsen, bliver det nemlig først rettet på årsopgørelsen det efterfølgende år, når Skat modtager beløbene fra realkreditinstituttet, og det resulterer i en ekstraregning fra Skat.

Det er derfor vigtigt, at du husker at rette forskudsopgørelsen, så den tager højde for låneomlægningen og de lavere rentebetalinger. Forskudsopgørelsen for 2020 bygger nemlig i udgangspunktet på den rente- og bidragsbetaling, som du havde i 2018.

Det skal du gøre

Du bør gå ind og rette beløbet på din forskudsopgørelse, lige så snart, du har modtaget opgørelsen fra realkreditinstituttet over, hvor meget du skal betale i renter. Du skal huske at medregne de renter, du allerede har betalt på det gamle lån, før du omlagde, hvis du for eksempel har lagt lån om i løbet af 2019. Tjek også om låneomlægningen har resulteret i et ændret bidrag til realkreditinstituttet, for så skal det naturligvis også justeres på forskudsopgørelsen.

En del boligejere vil opleve, at deres bidrag er ændret som følge af låneomlægningen. For en dels vedkommende vil bidraget være faldet, fordi boligpriserne (for huse) er steget i stort set alle landets kommuner siden 2014/2015, hvor mange af dem, der omlægger, optog det lån, de har omlagt. Mange har også i forbindelse med deres omlægning lånt ekstra i deres bolig, netop fordi den er blevet mere værd, og det kan også have ændret bidraget til realkreditinstituttet.

Omlægning af et 2,5 pct. lån med afdrag til et nyt 1 pct. lån med afdrag på 1 mio. kr.:

2020
Renter før omlægning24.750 kr.
Renter efter omlægning10.150 kr.
Forskel14.600 kr.
Potentielt skattesmæk (33 pct.)4.800 kr.

Tallene er beregnet på baggrund af en omlægning af et 2,5 pct. lån med afdrag til et nyt 1 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. 26 års restløbetid. Omlægningen foretages pr. 1. januar 2020. Der er medtaget omkostninger til omlægning og antaget, at bidraget er uændret. Skat 33 pct. Beregningen er foretaget 31. oktober 2019. Afrundet. Kilde: Arbejdernes Landsbank.

Find mere om