Vi køber vores bolig, men hjemmet skaber vi selv

Kommunikationsdirektør hos Boligsiden, Birgit Daetz. Foto: Lea Meilandt

Indblik er i denne uge skrevet af Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

På denne tid af året holder flyttebilerne tæt i storbyernes gader. Starten til flere års studietid er gået for mange unge, og dermed har højtiden for flytninger også meldt sig.

For mange af de unge er det første gang, de begiver sig ud på vejen til at finde hjem i en ny bolig. Væk fra barndommens trygge rammer. For første gang skal de unge finde sig til rette i nye omgivelser i en ny studiebolig. Men for langt størstedelen bliver det ikke den sidste flytning i livet.

På mange måder følges vores boligjagt med vores livscyklus. Når vores liv tager en drejning, skifter vi ofte også bolig. Eksempelvis frister en større bolig for mange unge, når studiet er gennemført. Måske endda sammen med den partner, de har fundet.

På et tidspunkt bliver tosomheden brudt, når det første barn melder sig. To bliver til tre, og dermed øges behovet for flere kvadratmeter også. Vi flytter igen i en større bolig. Og imens nogle fortsat foretrækker lejligheden, indleder andre husjagten i provinsen.

Vi flytter ind, hvor der er plads til at udvide familien yderligere. I områder, hvor børnene trygt kan vokse op og få deres første erfaringer med asfaltknæ på de stille villaveje. Her leves familielivet indtil den dag, hvor flyttebilen igen parkerer på villavejen og bringer de nu voksne børn til deres første studiebolig i byen. Cirklen sluttes, og bylivet frister måske endda også forældrene igen, nu hvor parcelhuset synes tomt.

Hvad nu hvis….

For hver husnøgle vi får i hånden, og for hvert skifte vi oplever, melder sig også bekymringer og store overvejelser: Er det den rigtige beslutning at flytte? Er det det rigtige område? Hvad med børnene? Skal de skifte skole? Hvad med økonomien? Og hvad nu hvis naboerne ikke er søde?

Bortset fra de økonomiske overvejelser er alle disse spørgsmål næsten umulige at få helt konkrete svar på. Vi kan lave vores research, og det er altid en god ide at besøge det område, man ønsker at flytte til, så man får en fornemmelse af, hvordan det vil være at bo netop der.

Men det forbliver til gengæld også ved fornemmelsen. Vi kan aldrig få alle svar i en proces med boligsøgning. Men gør det noget?

En af de vigtigste sondringer i boligjagten er netop, at vi køber boligen, men hjemmet skaber vi selv.

Vi kan forberede os nok så meget på de fysiske rammer. Men når vi først fylder flyttekasserne og flytter i ny bolig, bestemmer vi til gengæld også selv, hvordan vi vil indtage de fysiske rammer, og dermed hvordan vi finder hjem i vores nye hjem.

Lyt til dine egne behov

Hjemmet tager form, jo længere tid vi tilbringer inden for husets fire vægge. Jo mere vi forpupper os i de nye omgivelser og lader vores personlighed træde frem i indretning og materialer, jo mere hjem bliver det også for os hver især.

Boligen er rammen om vores liv, men hver gang vi flytter os fysisk, tilpasser vi os de nye rammer – fordi vi gør det nye hus, lejlighed eller sommerhus til vores eget. Vi finder hjem.

Nogle gange vil der være afstikkere på vores vej, men andre gange viser der sig måske også genveje, der bringer os hurtigere hjem. At flytte sig fysisk kan af og til også åbne for nye perspektiver på tilværelsen.

Under alle omstændigheder må det vigtigste være, at vi husker at lytte til os selv og vores behov. Hvilke kriterier er ”need to have”, og hvilke er ”nice to have”. Når det overblik er skabt, må vi på et tidspunkt også skære igennem og træffe en beslutning. Med det i baghovedet vil langt de fleste af os finde hjem i eget hjem, uanset hvilken bolig vi har valgt at installere os selv i. Og ligegyldig hvilken periode af livet, vi er nået til.

Jeg ved godt, at det ikke er så let, som det lyder, og selvfølgelig skal man overveje boligkøbet nøje. Men min pointe er, at når du har tænkt over det, skal du stoppe igen. Stop tankestrømmen og spring ud i det. Sådan finder du vejen hjem.

Find mere om