Stor forskel på prisen – samme månedlige husleje

Du kan købe et dyrere hus og bevare dit månedlige rådighedsbeløb, hvis du vælger et projektbyggeri frem for et ældre hus, viser Jyske Banks tal. Foto: Boligsiden.

På grund af lave udgifter til vedligehold og energi kan du købe et projektbyggeri, der er ti procent dyrere end et tilsvarende ”brugt” hus og få samme månedlige rådighedsbeløb til husholdningen, viser opgørelse fra Jyske Bank.

Går du med overvejelser om at købe et nyt hjem til dig og familien, så du kan sidde for samme “husleje”, selvom prisen på et “brugt” hus og et nyt projektsalg er forskellige. Du kan nemlig købe et hus, der er omkring ti procent dyrere end et tilsvarende ”brugt” hus – uden det går ud over dit månedlige rådighedsbeløb.

Det viser en opgørelse fra Jyske Bank, der har set på en familie med to voksne og to børn med en gennemsnitlig årsindkomst på 700.000 kroner. Familien køber et hus på 140 kvadratmeter. De vil være i stand til at købe et hus til knap 3,2 millioner og have et månedligt rådighedsbeløb på 15.500 kroner. Til sammenligning vil samme familie kunne købe et projektbyggeri til godt 3,5 millioner kroner og stadig have det samme månedlige rådighedsbeløb.

Lave udgifter og lettere videresalg

Årsagen til at familien i eksemplet kan have det samme rådighedsbeløb i et dyrere projektbyggeri end i det “brugte” hus, er, at energiforbruget og udgifter til vedligeholdelse er lavere.

”Energirenovering eller nybyggeri manifesterer sig i sagens natur ved lavere energiomkostninger og lavere vedligeholdelsesomkostninger. Det giver plads i budgettet og dermed også plads til, at man for det samme rådighedsbeløb kan købe for lidt ekstra,” siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i Jyske Bank og fortsætter:

”Alt andet lige bør det være sådan, at en energirigtig bolig er mere værd end en bolig, der ikke er energirigtig, og kigger vi ned i vores tal, kan vi se, at tabene er lavere på de energirigtige boliger. Det kan dels skyldes, at de er nemmere at omsætte, dels at dem der har den bedste økonomi også er, dem der kan renovere.”

For Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, giver det derfor god mening at købe et hus, der er så energirigtigt som muligt.

“Det her eksempel illustrerer tydeligt, hvad der er at vinde ved at kigge efter energimærket, når man ser på bolig. Men det er også forskelligt, hvad køberne efterspørger. Nogle vil have et nyt projektbyggeri. Andre vil hellere købe noget brugt og selv bygge om. Begge dele er helt fint, for helt generelt oplever vi på Boligsiden øget interesse for boliger med lavt energiforbrug.”

LÆS OGSÅ: Boligkøberne vil have de bedste energimærker

Højere kvadratmeterpris på projektbyggeri

Selv om man kan købe et dyrere projektbyggeri med et lavere energiforbrug sammenlignet med et “brugt” hus og samtidig have samme rådighedsbeløb, skal man som køber være forberedt på, at kvadratmeterprisen er højere i et moderne hus.

I en kommune som Holstebro er der i øjeblikket udbudt 37 projektrækkehuse og 34 ældre rækkehuse. Den gennemsnitlige forskel er ifølge Boligsidens opgørelse knap 4.000 kroner per kvadratmeter.

”Kvadratmeterprisen er selvfølgelig lavere for brugt byggeri, men i moderne boliger er arealerne udnyttet bedre, og man får mange gange mere ud af et nyt hus. Derudover har projektbyggeri ofte en rigtig god beliggenhed, som har stor betydning for prisen,” siger Birgit Daetz.

Samme billede gør sig gældende omkring hovedstaden. I Høje-Taastrup Kommune er der i øjeblikket udbudt knap 30 projektrækkehuse til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 27.486 kroner. Til sammenligning er kvadratmeterprisen for de godt 40 rækkehuse på markedet 23.666 kroner.

LÆS OGSÅ: Guide: Alt hvad du skal vide om energimærkning af dit hus

Her følger eksempler på et budget for køb af henholdsvis projektbyggeri og ældre hus. I begge tilfælde er der taget udgangspunkt i 80 procents realkreditlån med en fast rente på 1,5 procent over en periode på 30 år med afdrag til kurs 99 samt 15 procents boliglån med fire procents rente over 20 år med afdrag.

Projektbyggeri