Skats vurderinger rammer forældrekøbere forkert

Foto: Gregers Kirdorf
Skrevet af Indblik-forfatter
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   29. april 2019   ·   2 MIN

Indblik er i denne uge skrevet af Preben Angelo, CEO for RealMæglerne og BoligOne.

Mens optaget af studerende er steget, er antallet af studieboliger langt fra fulgt med. Forældre med råderum i økonomien har egenhændigt løst problemet ved at investere i en forældrekøbslejlighed, som de efterfølgende har kunnet overdrage til deres søn eller datter til markedsprisen minus 15 procent, når studierne var overstået.

En fordel, der i sidste ende har været minimal for forældrene, når man fraregner alle ejerudgifterne. For det koster også at købe og eje studieboligen.

Selvsamme forældre vil politikerne nu svigte ved at fratage dem muligheden for at benytte 15 procentreglen, når de sælger lejligheden til sønnen eller datteren.

Samtidig udløber de nuværende skatteregler den 31. december 2020. Indtil da forhindrer et skattestop, at ejendomsværdiskatten kan stige. Men herefter vil forældrekøberne blive straffet igen-igen, fordi det danske vurderingssystem ikke fungerer.

Læs alt, hvad du skal vide om forældrekøb.

En højere boligskattebyrde

Beregninger fra Realkredit Danmark viser, at 980.000 boligejere efter 2020 vil få skattelettelser, mens 510.000 vil opleve en højere boligskattebyrde end under det gamle boligskattesystem.

Og heri viser sig nemlig problemet. For det er især ejerlejligheder, og dermed også forældrekøb, der bliver ramt af skattestigningerne. Således kan grundvurderingerne for ejerlejligheder i København stige med op imod 400 procent. Og det ventes, at priserne som konsekvens heraf vil falde mellem fem og ti procent i de områder, der bliver ramt hårdest.

Det nye vurderingssystem, som træder i kraft efter 2020, forventes samtidig at arbejde med en fejlmargin på plus/minus 20 procent af markedsprisen. Det vil sige, at Skat ikke ved, om en bolig er to millioner kroner eller 2,4 millioner kroner værd.

Hvorfor i al verden er det så, at man ikke kan acceptere en forældreoverdragelse til markedsprisen minus 15 procent? Det ligner chikane.

Et rungende nej

Spørg en hvilken som helst forældrekøber, om lejligheden blev købt med økonomisk vinding for øje. Svaret vil være et rungende nej! Forældrene køber kun, fordi de vil hjælpe deres børn, og så længe de ikke taber på det, er det okay.

Der er kun én vej. Når Skat sigter forkert med minus 20 procent, så kan forældre også sælge til markedsprisen minus 15 procent.

980.000 boligejere, der i dag betaler for meget i Skat, har en større røst end 510.000, der betaler for lidt.

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.