Sommerhuspriser stiger i Jylland og falder på Sjælland

Sommerhus (Foto: Boligsiden.dk)
Sommerhus. Foto: Boligsiden.dk
Skrevet af Simon Møbjerg Sørensen
Journalist
GEM ARTIKEL    Boligpriser   17. marts 2019   ·   2 MIN

Mens sommerhuspriserne falder i de traditionelt populære sommerhusområder på Sjælland, stiger de i Jylland, hvor især Sydjylland og Østjylland er rykket det seneste år.

Tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at kvadratmeterpriserne på sommerhuse det seneste år er steget mest i landsdelen Sydjylland. Stigningen er på 11 procent og skyldes især en stor stigning i Varde Kommune, der blandt andet rummer det kendte sommerhusområde Blåvand.

I det hele taget er prisstigningerne størst i Jylland, hvor også Østjylland rykker med en prisstigning på ni procent.

”De jyske kyster kan noget specielt, og både øst- og vestkysten tiltrækker hvert år mange købere. Tilmed er priserne lavere end mange steder på Sjælland. Kombinationen af de lavere priser og den store efterspørgsel giver lige nu priskurven i Jylland et knæk opad,” forklarer Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Mens priserne er på vej op i Jylland, falder de flere steder på Sjælland. Størst er faldet i Nordsjælland, hvor priserne det seneste år er faldet fire procent.

”I Nordsjælland er der traditionelt stor efterspørgsel på sommerhuse i blandt andet Gribskov Kommune, hvor et af landets allerdyreste sommerhusområder Tisvildeleje ligger. Men det seneste år er priserne i Gribskov faldet 10 procent, og det fald er med til at trække hele landsdelen ned,” påpeger Birgit Daetz.

Nye sommerhusområder på vej frem

Det er ikke kun i Nordsjælland, at kvadratmeterpriserne på sommerhuse er faldet. Også i Vest- og Sydsjælland hersker den negative pristrend – især i Odsherred Kommune, der rummer populære sommerhusområder som Rørvig og Nykøbing Sjælland.

Til gengæld oplever nabokommunerne Kalundborg og Holbæk de største prisstigninger på sommerhuse i Danmark. Her er der siden februar sidste år lagt henholdsvis 22 og 16 procent til priserne.

”Når danskerne køber hus, er det de senere år blevet mere almindeligt at udvide det område, man søger bolig i for på den måde at få mere bolig for pengene. Den trend ser ud til at være på vej over på sommerhusmarkedet. Priserne er lavere i Kalundborg og Holbæk end i Odsherred og Gribskov, og derfor er det naturligt, at køberne tager et kig på, hvad de to kommuner kan byde på ved for eksempel Kalundborg Fjord, Holbæk Fjord, Lammefjorden og på Orø,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”I Kalundborg og Holbæk har der i februar i år været knap 30 sommerhushandler, og det betyder naturligvis, at et par dyre handler godt kan påvirke den gennemsnitlige kvadratmeterpris. Men jeg tør alligevel godt konstatere, at interessen for sommerhuse i det vestlige Sjælland vil øges henover de kommende år, hvis de seneste års prisudvikling fortsætter.”

Sådan udvikler sommerhuspriserne sig i Danmark:

OmrådeKvm.pris februar 2018Kvm.pris februar 2019Ændring
Sydjylland15.136 kr.16.749 kr.11 %
Østjylland15.615 kr.17.098 kr.9 %
Københavns Omegn20.899 kr.22.747 kr.9 %
Østsjælland14.337 kr.15.353 kr.7 %
Vestjylland12.243 kr.12.904 kr.5 %
Fyn16.349 kr.16.808 kr.3 %
Nordjylland12.590 kr.12.632 kr.0 %
Vest- og Sydsjælland13.596 kr.13.241 kr.-3 %
Nordsjælland20.324 kr.19.503 kr.-4 %
Bornholm14.128 kr.13.270 kr.-6 %
Hele landet14.911 kr.15.083 kr.1 %

(I tabellen indgår salgspriser for fritidsboliger i Danmarks landsdele. I tabellen er der 10 landsdele. Normalt opereres der med 11, men da der har været mindre end fem handler i hver af de tre seneste måneder i København By, er den ikke med i tabellen. Kilde: Boligsiden.dk)

Kategorier

Boligpriser

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.