Ny på boligmarkedet: Her er førstegangskøbernes største udfordringer

Foto: Pixabay.

Det kan være en udfordrende affære at skulle købe bolig for første gang, men hvad er det sværeste i processen? At finde den rigtige bolig, lyder svaret i en ny afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk.

Men er det nu også den helt rigtige beslutning? Det spørgsmål har du med garanti stillet dig selv et hav af gange, hvis du har prøvet at købe bolig. Og det er ganske forståeligt, for når du køber et hus eller en lejlighed, er det ikke bare et sted at sove, det er rammerne om dit og familiens liv. Det er med andre ord her I skal leve og ikke mindst udleve jeres drømme.

I en ny afstemning har Boligsiden.dk spurgt brugerne om, hvad det sværeste ved at være førstegangskøber er. Og ikke overraskende svarer den største andel, svarende til 38 procent, at det mest udfordrende i processen er at finde den helt rigtige bolig.

”Når du skal købe en bolig for første gang, har du en masse forventninger, og det betyder, at mange går efter noget specifikt. De har måske sat sig for, at boligen skal ligge i et helt bestemt område, og at plantegningen skal stemme overens med den, de har tegnet i hovedet. De fleste må dog sande, at det bliver nødvendigt at gå på kompromis,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Hvis du har købt bolig et par gange, erfarer du, hvor du nemt selv kan sætte et præg på boligen, og hvor det modsat kræver lidt flere ressourcer eksempelvis at renovere eller bygge om. På den måde er processen for en førstegangskøbende en smule mere krævende mentalt, fordi alt er nyt.”

Svært at få råd

Lige i hælene på udfordringen med at finde den perfekte bolig, er det økonomiske aspekt. 37 procent svarer, at det sværeste som ny på boligmarkedet er at få råd til at købe.

Da Boligsiden.dk i april sidste år stillede brugerne det samme spørgsmål, anså færre økonomien som den største udfordring. Dengang svarede 32 procent, at det sværeste var at få finanserne til at række i forbindelse med et boligkøb.

”Boligpriserne er steget ganske markant i løbet af de seneste år, og det har presset en del af køberskaren, der må justere forventningerne. Det gælder særligt i København og Aarhus, hvor der efter årsskiftet blev indført lånestramninger, som har gjort det sværere at købe dyrt for dem, der ikke har friværdi i ryggen. Samtidig skal du kunne lægge fem procent i udbetaling, og det betyder, at du som førstegangskøber i dag skal have en solid opsparing, hvis du vil ind på markedet,” siger Birgit Daetz.

Hun pointerer, at det i en årrække har været attraktivt at træde ind på ejermarkedet i de store byer, fordi lejeniveauet er ganske højt. Og ikke mindst fordi der er rift om lejeboligerne.

”Med den lave rente har det været muligt for mange at sidde i en ejerbolig til det samme som i en lejebolig, men med lånestramningerne er det blevet et mindre tilgængeligt alternativ, så når vi ser en stigning i antallet af brugere, der angiver, at det sværeste er at få råd til at købe, spiller lånemulighederne ufravigeligt en rolle i resultatet,” understreger Birgit Daetz.

Tip! Lav en omvendt boligsøgning
Normalt søger folk bolig med beliggenheden som udgangspunkt. Det vil sige, at man vælger et område, og sorterer boligerne efter pris, hvorefter mange førstegangskøbere må konstatere, at pengene måske ikke rækker til det, man drømmer om. Forsøg i stedet at tage udgangspunkt i økonomien, altså det beløb banken har godkendt, og søg derefter lidt bredere geografisk. Hvis du eksempelvis drømmer om en lejlighed på Nørrebro i København, finder du hurtigt ud af, at du enten får flere kvadratmeter eller en lavere pris, hvis du blot søger fem kilometer længere ud af byen. På cykel svarer det til en tur på omkring et kvarter. Måske det er dét værd?

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt brugerne på Boligsiden.dk i perioden fra den 7. til 18. september. I alt er der afgivet 1.004 svar til spørgsmålet: “Hvad er det sværeste ved at være ny førstegangskøber?”

Find mere om